„David Gilmour: Wider Horizons“

film bez odgovora

Kad je film napravljen o osobi koja ima što reći i kad je u produkciji BBC-a, onda teško da može omanuti. (Izuzetak je ipak bio film o grupi Genesis, „Sum of the Parts”).

David Gilmour je celebrity, iako se baš i ne doima kao takav. Ovaj film je o njemu, više kao intimna retrospektiva rada, od najraniji početaka do trenutka kad je film postao dokument dnevnog događaja. Kreiran u formi interviewa, film na pitak način prikazuje različite faze života ovog umjetnika, kao i njegov porodični put. Doduše, akcent porodičnog života je fokusiran na njegovi drugu suprugu Polly Samson, kao i njen utjecaj na njega kroz poeziju koja je predložak za muziku koju stvara.

Iako je kristalno jasno da se ne može ulaziti u detalje svake faze rada David Gilmoura, ipak je nekako šteta što nema više dokumenta iz pojedinog razdoblja, poglavito početaka, kad Gilmour priča o prijateljstvu s karizmatičnim Syd Barrettom („everybody wants to be his friend, including me“), kao i faza pristupanja grupi Pink Floyd, kad je bilo jasno da Syd više ne može funkcionirati.

No, film se dalje kotrlja, ovlaš dotičući stvaralaštvo Pink Floyd, s ispresijecanim kadrovima iz sadašnjosti i njegovog razgovora s reporterom BBC-a. Ono što je film dobro poentirao jest način i mjesto nastanka posljednjih albuma Pink Floyd („A Momentary Lapse of Reason“, „The Division Bell“) i njegovih solo albuma. U prilici smo vidjeti plutajući studio, u čijoj su utrobi nastali zadnji veliki albumi Pink Floyda, kao i posljednji solo album „Rattle That Lock“. Isto tako, David nas je uveo u svoje svetište, ili kako ga naziva „muzički laboratorij“, gdje komponira, svira sve instrumente u demo verzijama budućih kompozicija koje će se možda naći na nekom od nosača zvuka.

Film i dalje klizi, Polly Samson se pojavljuje u jednoj od glavnih uloga, objašnjavajući izvor inspiracije i realizaciju poezije koju kasnije David uokviruje muzikom.

U nekom konceptualnom scenariju sve do tog trenutka viđeno je uvod u zadnji dio filma, kad kamera ulazi u dvoranu za probe, u kojoj se cijeli tim priprema za najavljenu turneju po arenama diljem Europe, potom Royal Albert Hall i naposljetku nakon pauze, Amerika.

Impresivna pozornica natrpana instrumentima daje odličan uvid u fazu u kojoj se koncert formira u nekoj svojoj konačnoj verziji, te naposljetku slijede posljednje minute filma, točnije rečeno, posljednih pet minuta, koje su nama na ovim prostorima i najinteresantnije. Pogađate, završnica filma je posvećena prvom koncertu turneje, u Pulskoj Areni.

Rijeko kada sam bio toliko ponosan što sam bio tu, među sretnicima koji su svjedočili veličini ovog čovjeka.

No, kad su i posljednji kadrovi filma otišli u „fade out“, pitanje sa samog početka filma “Who is David Gilmour?” i dalje ostaje visjeti u zraku.

Možda je tako i najbolje!


„David Gilmour: Wider Horizons“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci