Kazete kao …

nekada!

Prvi izrazi simpatije među spolovima su se pojavili davno, davno, kad je pećinski čovjek toljagom zamlatio ženku i vukući je za kosu, uveo u svoje spiljsko carstvo, gdje je uskoro niknula obitelj.

Vremena su se mijenjala, vjekovi prolazili, muški su uvijek iskazivali simpatije spram nježnog spola, samo su se načini mijenjali. Toljagu je zamijenila koža ubijene životinje, nju prvi komadi nakita izrađeni od kostiju, da bi razvojem društva došlo do diversifikacije načina izražavanja naklonosti.

Jedan dio, onaj bogatiji, je naklonost suprotnog spola zadobivao skupim poklonima, obično zlatnim nakitom i dragim kamenjem. Taj se običaj kod dobro stojećih slojeva održao do današnjih dana. Oni drugi, ne siromašniji, već pragmatičniji, su hodali u skladu s vremenom. Nije svojevremeno bila rijetkost da se simpatiji poklanja broš s ugraviranim imenom ili pak pišu pjesme posvećene budućoj dragoj.

Kreativnost je počela uzimati maha u iskazivanju privrženosti kako su se tehnologije razvijale. Stoga nije ni čudno da se sredinom sedamdesetih prošlog stoljeća simpatija iskazivala kazetom. Da, trakama s magnetskim slojem koji je sadržavao muzički zapis. Dakako, krucijalnu ulogu je odigralo, koji muzički zapis?

Tu dolazimo do račvanja u nekoliko smjerova, od kojih ipak samo jedan ima svoju prvobitnu namjenu, privlačenje suprotnog spola. No, ni druge nisu bile zanemarive, pogotovo sa sociološkog aspekta svog postojanja.

Ili detaljnije opisano:

Kazete na kojima je muzika, a posvećene su poznavateljima muzike, hijerarhijski ispod kreatora kompilacije. Na ovakvim kazetama je bila muzika koju ste prežvakali stotinu puta, postala je dio svakodnevice i time ste impresionirali onoga kome je namijenjena, jer ono što ga tek čeka, vi ste odavno prošli. Podcjenjivački odnos ste podcrtali odgovorom na pitanje, „Šta san ti dužan“, a vi: „Ma ništa, bilo mi je usput“ i time podcrtali važnost tog događaja u vašem danu.

Kazete na kojima je muzika, a napravljene su za poznavatelje muzike hijerarhijski iznad kreatora kompilacije. Ovo je bio klizak teren, jer trebalo je izvući numere koje često ni sami niste razumjeli, ali kojima će te impresionirati one kojima je to dio svakodnevice. U toj fazi nemate pojma zašto se oni iznad zaklinju u to, ali, …

Kazete na kojima je muzika kojom osvajate naklonost suprotnog spola. E, to su bile najvažnije kazete. One prije nje, sve je to bilo radi pozicioniranja u muzičkoj komuni sredine u kojoj se krećete, ali ove, ove su bili pitanje života ili smrti. Katkad doslovno, jer je ne samo jedna kazeta zaslužna za oltar nakon kreiranja. Na ovakvim kazetama su se pažljivo birale stvari, mješavina balada, koje su morale biti “in“ i žestokih stvari, koje su trebale podcrtati „macho“ karakter kreatora kazete. Personalizacija je išla toliko daleko da je za svaku poklonjenu kazetu bilo najmanje desetak onih koje su bile sklopljene, ali nešto im je falilo, a bila ih šteta izbrisat (mogle su poslužiti u nekoj drugoj situaciji, ne toliko važnoj, ..). Tako pažljivo kompajlirana kazeta se preslušavala desetak puta da se vidi da je svaka balada na svom mjestu, sva rockija da ne odskače i da ukupan dojam bude uvertira u odgovor, „da“, na pitanje , „da li se možemo naći večeras?“.

Povijesno gledano, kazete su među diskofilima sedamdesetih imale presudnu ulogu, ne u čuvanju i presnimavanju muzike, iako se ni ta uloga ne može zanemariti, već prvenstveno kao sredstvo komunikacije, kako među članova muzičke komune, tako i na emocionalnom, kad se djevojci čiji se pogled ukrstio s tvojim, pokušalo objasniti tko si, što si, i što osjećaš spram nje. Za divno čudo, suprotan spol je prihvatio tu muzičku igru, uvertiru u mnogobrojne veze koje su prerasle u brakove, i da, ti brakovi su imali djece, koja danas imaju svoju djecu i kojoj teško da možete pričati o tome, kako je nekada bilo.

Svako vrijeme nosi svoje, komunikacija kazetama je imala svoj život, odigrala je ulogu. Danas, neke druge vrste komunikacija zauzimaju njen prostor, a ona ostaje tamo gdje je bila, okovana u vremenu u kojem je bila sastavni dio života i živa u memoriji onih koji su ih kreirali da bi uljepšali dan drugima.

Povezani članci