Asia – “Asia”

Ožujak – 1982.

Super grupa Asia izdaje prvi album, istog naziva.

Album instant dolazi na top liste, zauzimajući #1. mjesto Billboarda u Americi i tamo provodi puna četiri tjedna. Iako očekivan, bio je to “pomalo preveliki” uspjeh jedne grupe koja svoje korijene vuče u progresivnoj muzici.

No, samo na prvi pogled, jer od progresive nije baš puno ostalo. Prije bi se moglo reći da je album namijenjen širokim masama koje pune stadione i velike dvorane, nego fanovima opskurnih grupa po mračnim rock klubovima.

Album je iznjedrio singlicu “Heat of the Moment”, koja dolazi na #4. mjesto Billboarda u Americi.

Cijelo vrijeme govorim o Americi, jer u Engleskoj album i sama singlica prolaze daleko lošije. Tu se album penje “samo” do #11. mjesta UK top liste, a singlica jedva do #46. mjesta. Razloga ima nekoliko i manje više svi su jasni, tako da ne bih ulazio u to ovom prilikom.


Asia – “Heat of the Moment”

Prema izjavi od strane Billboarda, album “Asia” je bio najbolje prodavani album u Americi 1982. godine. Četiri je puta certificiran platinastom tiražom, samo na američkom tržištu. Ili globalnim brojkama, album “Asia” se prodao diljem svijeta u tiraži od deset milijuna kopija. Impozantno za jedan takav album.

Kritike albuma po njegovom izlasku su bile mješovite. Kretale su se diljem cijelog spektra ocjena. Osobno, album pa ni sama grupa u svim njenim inkarnacijama, nikada mi nije legla. Pomalo su mi otužno izgledali nekadašnji progeri u ulogama mainstream pop zvjezdica, kako izvode (tanušni!) hit “Heat of the Moment”.

Ne zaboravimo, grupu su činili Steve Howe, gitare i prateći vokal, Geoff Downes, klavijature i prateći vokal, John Wetton, bas gitara i glavni vokal, te Carl Palmer na bubnjevima. Ukratko, bila je to krema nekadašnjeg progresivnog svijeta, sada u ulogama zabavljača za domaćice.

Pa i sam omot, kreacija Roger Deana, iako u njegovom stilu, pomalo nemaštovito prikazuje u biti ono što u albumu imamo.

Puno ničega!


Asia – “Asia” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately. v>

Povezani članci