Tekla Waterfield & Jeff Fielder – “Trouble In Time”

Iščekujući bolje dane…

Glazba je jedinstveno sposobna podići svijest, budući da su slušatelji koji vole pjesmu prisiljeni pokušati razumjeti njezinu poruku. Folk umjetnici često koriste tu posebnu snagu ulijevajući svojim pjesmama skriveno značenje ili izravno govoreći o problemu.

Multi-instrumentalist i producent Jeff Fielder proveo je godine svirajući kao gitarist po turnejama širom svijeta davajući podršku imenima poput Mark Lanegan, Amy Ray i Indigo Girls, dok je Tekla Waterfield uspostavila nasljeđe profeminističkog aktivizma koje se savršeno uklapa sa stavom kantautora unutar široko otvorenog carstva Americana Roots glazbe, uključujući elemente folka, countryja, bluesa i soula.

Provodeći dane zajedno posljednjih nekoliko mjeseci u svom prebivalištu u Seattlu, dok se svijet oko njih zatvarao i drhtao zbog pandemije i uznemirenog političkog krajolika uslijed rasnih i političkih sukoba u Americi, supružnici nisu gubili vrijeme, već su se posvetili mediju kojeg često koriste za prikaz složenih, emocionalnih problema – svojim pjesmama.

Njihove dvije estetike pronašle su zrelost, spajajući se kako bi stvorile senzualne pjesme smještene u kohezivnoj interakciji koja se odvija između Teklinih mekanih, sanjivih vokala i Jeffovih prodornih gitarskih tonova, gdje se iskrenost susreće s virtuoznošću.


Tekla Waterfield & Jeff Fielder – “Let There Be”

Ne bi vas trebala iznenaditi činjenica da je Tekla Waterfield dio književnog kluba posvećenog stvaranju umjetnosti nadahnute književnošću. Primijetite njene nježne, sveobuhvatne tekstove, koji vam se urežu u srce još dugo nakon izvedbe, i shvatit ćete da se sve vrti oko priče. Jednu minutu nadahnjuju, zatim srceparaju, jednog trenutka ozdravljuju, a sljedećeg potiču na zabavu.

Barem to tako djeluje u svijetu njezinih pjesama, kraljevstvu u kojem se neobično ženski višak ne kontrolira, već njeguje do izvrsnosti.

Međutim, kroz tugu i bijedu, svjetlost i ljubav, ova dva nevjerojatna solo izvođača uspijevaju se stopiti u jedan entitet, probijajući se kroz smog i dim, i pružajući nam masivan i prijeko potreban zagrljaj, kroz nevjerojatne harmonije najnovijeg albuma pod nazivom ‘Trouble In Time’.

Debitantski album ovog dvojca dobro je osmišljen set atmosferskog folka s često mračnim, prostranim zvukom kombinirajući akustične i električne gitare sa sjetnim vokalom, proganjajućim melodijama i tekstovima, dirljiv niz opsežnih zvučnih kulisa koje istražuju uznemirujući rast obespravljenosti i očaja što se pripisuje društvenoj i kulturnoj podjeli, ali i ljudsku sposobnost prilagodljivosti i elastičnosti, odražavajući nadu u ovim teškim vremenima, djelo u kojem glazbeni koncepti postaju metafora složenosti života.


Tekla Waterfield & Jeff Fielder – “Burden Of Fear”

Pjesme su nabrekle suzama i nervoznim znojem koji dolazi od straha i osjećaja nesigurnosti. Ovdje postoji čežnja, ali ne i očaj.

Ležeran i često pomalo sanjiv album koji se ističe nježnim šapatom, uz intenzivne emocije, svojevrsni je povijesni biljeg čiji ton djeluje kao blag odgovor na okolni kaos, a ne kao odjek političke prepirke koja je tako ispunila proteklu godinu, štoviše, svojevrsna američka molitva koja uključuje stihove: “sjetite se jedinstva, sjetite se milosti, vodite nas na bolje mjesto“.

Kopajte dublje i pronaći ćete tihu jednostavnost koja je instrumentalno podebljana, vremenom strastveno razvijana i njegovana, gdje kaskadni akordi na gitari i drhtave žice pružaju bujne temelje Teklinim suptilnim i utješnim vokalima, jednostavnost koja potresa naša srca i duše, a zatim nas smiruje opipljivom intimnošću i trajnom nadom i ljubavlju što odjekuje dugo nakon posljednje note albuma.


Tekla Waterfield & Jeff Fielder – “Trouble In Time”

‘Trouble In Time’ je izraz ljepote … moćan krajnji proizvod onoga što se događa kad se ujedine divni umjetnici, dobre melodije, izvrsno pjevanje i nadahnjujući energetski gel … album koji će nas izbaciti iz samozadovoljstva i ravnodušnosti. Plutajuće i simpatično. Smireno i nježno. Ovo je album za koji, vjerujte mi, zaista ne želite da završi. Još samo jedan stih? Još jedan refren? Još samo jedan…? … Na kraju svake pjesme spremni ste i željni još ….

Glazba spašava ljude od depresije i osjećaja usamljenosti“, kaže Tekla. “To je također prekrasan ispušni ventil ako se želite istresati i zaplesati okolo i lupati glavom. Oslobađa stvari koje naša tijela trebaju osloboditi, koja ne možemo zadržati. Ljudi reagiraju na glazbu jer je ona dio osnovne kemije čovječanstva.”

Ponovno ćete pronaći svoju inspiraciju“, nastavlja, “Nastavit ćete dalje. To je poruka na kraju: ne odustajte. Tamo ima nade.”


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala. 


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci