King Crimson – “Beat” / YouTube facelifting!

nova doza, drugi dio!

„Discipline“ je označio novu eru u životu grupe King Crimson. Sasvim drugačiju od prethodne, svjetlosnim godinama udaljenu od kreativnih faza u sedamdesetima. Ponovo je skrenuo oči svekolike umjetničke javnosti na ovu grupu i čemu tajiti, s nestrpljenjem se očekivao nastavak.

I došao je, u oblike albuma „Beat“, čije ime već u startu mnogo toga govori. Pored automatske asocijacije na otkucaj srca, ili bolje rečeno na vladajući trend disko ritma, album vuče svoje ime iz ranih šezdesetih i doba koje su zauzeli beatnici. Filozofija temeljena na romanu Jack Kerouaca, „Na cesti“ i stihovima Allen Ginsberga, koji se profilirao kao prorok pokreta i dakako armije sljedbenika poglavito iz studentsko umjetničkog miljea.

S muzičke strane album predstavlja iskorak u pravcu finalizacije novog izričaja i po svim kriterijima, mjerilima, pa i kritikama, na ovom album je kvartet dosegao svoj vrhunac. To možda najbolje opisuje magazin Trouser Press, koji je napisao sljedeće: “the players push their instruments into a new form, akin to fusion and art-rock, but miles beyond either, and beyond description as well.”
Dovoljno!

I jedan kuriozitet vezan za ovaj album. Ovo je prvi i jedini album grupe King Crimson kojeg je napravila inkarnacija koja je sudjelovala na prethodniku. Drugim riječima, nikad se nije dogodilo da je ista inkarnacija snimila dva albuma.

Uživajte, jer imate u čemu!


King Crimson – “Beat”

King Crimson – “Neal And Jack And Me”

King Crimson – “Heartbeat”

King Crimson – “Sartori In Tangier”

King Crimson – “Waiting Man”

King Crimson – “Neurotica”

King Crimson – “Two Hands”

King Crimson – “The Howler”

King Crimson – “Requiem”

King Crimson – “Absent Lovers” [Bonus Track]

King Crimson – “Neurotica” / “The Howler” (Live In Philadelphia) [Bonus Track]

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci