Lou Reed – “The Blue Mask”

Veljača – 1982.

Početkom 1982. godine Lou Reed je prolazio kroz relativno stabilno razdoblje svoga života, čisteći se od dugogodišnjeg uništavanja drogom i alkoholom.

U takvom, pomalo neobičnom stanju za Reeda, izdaje jedanaesti studijski album po imenu “The Blue Mask”, na kojem se vraća zvuku kakav je imao sa svojom bivšom grupom The Velvet Underground s dvije gitare, basom i bubnjevima.

S obzirom da se nedavno oženio i time postao jedan od onih sredovječnih muškaraca koji su presretni što su napokon i oni uspjeli stvoriti svoje ljubavno gnijezdo, imao je i veliku želju napisati album o tome blagoslovu koje ga je upravo snašlo.

Za “The Blue Mask” će mnogi reći da je jedan od Reedovih najboljih dostignuća zbog brutalno iskrenih tekstova o svim aspektima ljudskih slabosti. Na njemu se govori o ubistvima, alkoholizmu, štovanju oružja, seksu i strahu od smrti kroz Reedovu osebujnu perspektivu.

Ono što će najviše privući slušatelje je način na koji Lou Reed pjeva svoje pjesme, a to je cinični ulični žargon na granici banalnosti. Na primjer, pjesma “Women” gdje on jednostavno pjeva o tome kako su žene divne i kako ih puno voli, a svi znamo da Reed nije skrivao svoju biseksualnost, niti ga je bilo briga što će ljudi misliti o tome.


Lou Reed – “Women”

Ili recimo pjesma “The Gun” koja je pisana iz perspektive potencijalnog silovatelja i ubojice, a ustvari na jedan poremećeni način govori o kaosu koji se dešavao u Reedovoj glavi.

Ako bih morao izdvojiti skladbu s ‘“The Blue Mask” koja me se najviše dojmila, to bi bila “Waves Of Fear” koja na vrlo slikoviti način i iz prve ruke opisuje alkoholičara u borbi sa svojim demonima.

Ovo je prvenstveno gitarski album gdje posebno dolazi do izražaja gitara Roberta Quina kojega su kritičari naveli kao najzaslužniju osobu za besprijekoran zvuk na albumu. Naravno, to baš i nije najbolje sjelo Reedu te su njih dvoje zbog napetih odnosa ubrzo raskinuli partnerstvo.

Kroz cijeli album instrumentacija je odrađena gotovo savršeno. Iako su teme na “The Blue Mask” dosta uznemirujuće, s izuzetkom naslovne “The Blue Mask” i “Waves Of Fear”, album zvuči gotovo meditativno i opuštajuće.

Ovo je prvenstveno Reedov autobiografski album kojim je zatvorio jedno raskalašeno poglavlje svoga života, ali ipak odajući mu počast na neki način. Zbog svoje morbidnosti i provokativnosti “The Blue Mask” ne izlazi lako iz glave nakon slušanja, ali prava je poslastica za sve one kojima Lou Reed nije samo album “Transformer” i njegovi noviji pristupačniji uratci.


Lou Reed – “The Blue Mask” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci