Van Halen – “Van Halen”

Veljača – 1978.

Američka grupa Van Halen izdaje prvi, istoimeni, album.

Životni put grupe od samog početka je bio splet pozitivnih okolnosti i sreće, (dakako i talenta!). Počeli su kao grupa “Mammoth”, no ubrzo mijenjaju ime, jer je u blizini bila još jedna grupa istog imena.

Kao Van Halen nastupaju gdje god stignu i za jednog nastupa ih primjećuje Gene Simons, basista grupe Kisss, koji ih o svojem trošku dovodi u New York kako bi snimili demo.

Za vrijeme kratke suradnje sa Simonsom, grupa upoznaje Ted Templemana , koji postaje njihov producent.
I zvijezde su se poklopile.

Pod njegovim patronatom grupa snima prvijenac i leti ravno na top liste. Jednostavno su svi skupa pogodili ono što auditorij hoće i to je bilo to.

Album nosi buduće standarde grupe “Runnin’ with the Devil”, obradu pjesme “You Really Got Me” grupe The Kinks (koja je izdana i na singlici), “Ain’t Talkin’ ‘Bout Love”, “Jamie’s Cryin'”, obradu pjesme John Brima “Ice Cream Man”, te monstruozni solo u kompoziciji “Eruption”.


Van Halen (the Kinks) – “You Really Got Me”

Na stranu što su članovi grupe bili i te kako spremni za uzlet, ipak je takav uspjeh sve zatekao. No, ne zadugo, jer Van Halen uskoro počinje vladavinu američkim pozornicama.

Sam album “Van Halen” dolazi do #19. mjesta Billboarda, a kumulativno, do 1996. godine se prodaje u impresivnih deset milijuna primjeraka i time postaje najprodavaniji album grupe. Album je danas visoko cijenjen kao jedan od najimpresivnijih debi albuma, po izlasku nije baš pobrao lovorike kritike. Većina ga je negativno ocijenila, a bilo je uglednih (Rolling Stone Magazin) koji su ga sasjekli do nogu.

Danas je sasvim druga pjesma, te ga taj isti Rolling Stone smješta na #410. mjesto svoje liste najvećih albuma svih vremena. (toliko o kritici!)

Paralelno s albumom lansiran je i Eddi Van Halen kao gitarski heroj, status koji ga je pratio do zadnjeg dana života.


Van Halen – “Van Halen” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci