Led Zeppelin & Singapur!
14. Veljače – 1972.

Do 1972. godine Led Zeppelin su bili nezaustavljivi. Njihov četvrti album je bio van već par mjeseci, top liste su bile pod nogama, a “Stairway to Heaven” je suvereno vladao radio stanicama. Kritika im je podilazila hvalospjevima, a publika punila sve moguće prostore u kojima su nastupali.

Bili su najveća grupa na svijetu!
Bili su milijuneri!

Mogli su što god su htjeli, osim … !

U Veljači 1972. godine, grupa je uvrstila Singapur u svoju listu na ruti prema Japanu i oko svijeta. Činjenica jest da su koncert organizirali i najavili u Singapuru, a kako su lokalni organizatori previdjeli činjenicu koja će otkazati koncert, ostaje nejasno.

Uglavnom, grupa je sletjela na aerodrom u Singapuru, ali vlasti su im uskratile ulazak, radi duge kose. Ne samo što im nisu dozvolili ulazak u Singapur na dogovoreni koncert, već im je bio zabranjen izlazak iz aviona.

Singapur je u to vrijeme živio u nekoj vrsti izolacionizma od ostatka svijeta, donoseći zakone kako bi spriječio utjecaj “drug culture”, odnosno moderne umjetnosti. Kao popratnu pojavu “zabrane kulture” vlast je uvela zabranu duge kose kod muškaraca i propisala točne dužine do koje se kosa smatra normalna, a nakon koje nastupa „duga” kosa.


Stranica koju ste otvorili je samo uvod u objavu. Integralnu verziju možete naći ovdje!

Povezani članci