Black Sabbath – “Black Sabbath”

Veljača – 1970.

Petak, 13. Veljače 1970. godine Black Sabbath izdaje album prvijenac.

Dobivši “cijela” dva dana u studiju na temelju singlice izdane par mjeseci ranije, ekipa ulazi u studio. Prema riječima samih sudionika, snimalo se u živo, bez ponavljanja, jedino je Ozzy bio u drugoj prostoriji radi vokala. Ostalo je išlo direktno na traku.

Ono što je izašlo iz studija je već debela povijest, Black Sabbath udaraju temelje Heavy Rocku i kasnije Heavy Metalu, a sam album se smatra prvim Heavy Metal albumom ikada. (ipak veoma upitna tvrdnja!)

Ne bivajući ni sami svjesni uloge, po napuštanju studija, odlaze ne turneju po malim dvoranama. Vijest o proboju albuma na top liste ih je zatekla na putu (#8 mjesto na UK top listi albuma i #23. mjesto na Billboardu u Americi. Bio je to rezultat o kojem su mogli samo sanjati.)


Black Sabbath – “Black Sabbath”

Album je dočekan na nož od kritike i svi su redom dali kratki životni vijek muzici na njemu. Najglasniji su bili oni koji su prognozirali “jedno ljeto“. Danas smo svi svjedoci legislative tog albuma i teško da itko više album uzima olako.

Uz ovaj album je vezana famozna rečenica, „rodio se žanr kojeg su kritičari obožavali mrziti!

Priča ima i svoj tužan dio. Pored uspjeha prvog albuma, eksplozije drugog, kao i dva nasljednika iza njega, grupa od tantijema nije dobila ni cente. Takva su vremena bila, muzičari su svirali, a drugi ubirali lovu na njihov račun.

Bez ikakvog iskustva u poslu oko legalne strane, jednostavno nisu ni marili za taj dio, pogotovo jer im je diskografska kuća dostavljala dovoljno droge.

No, to je već druga priča za neki drugi osvrt.


Black Sabbath – “Black Sabbath” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci