King Crimson – “Larks’ Tongues In Aspic” / YouTube facelifting!

Eliksir mladosti, prva doza!

Američka turneja nakon lansiranja albuma „Island“ je bila gotova. Kao rezultat smo dobili album „Earthbound“, na kojem su se lomila koplja, kako onda, tako i danas. Poglavito radi priče koja je nastala oko njega. (O toj temi možete više naći ovdje!)

Fripp se vraća u Englesku, sam i bez nekog jasnog smjera u kojem krenuti. U tim turbulentnim vremenima neka reciklaža nije dolazila u obzir.

Okuplja oko sebe kremu undergrounda i ulaze u studio. Ono što će iz njega izaći ulazi u anale svjetske muzike. „Larks’ Tongues in Aspic “ donosi King Crimson u sasvim drugom izdanju, koje nema nikakvih dodirnih točaka ni s jednim od prethodnika. Svjetlosnim godinama udaljen od izvora, album sadrži toliko težak izričaj, da poredba s Metallicom nije ni malo slučajna. Ali ta poredba nije sadržana u nekom znaku jednakosti, već u rečenici „u usporedbi s muzikom na ovom albumu (a kasnije i u trilogiji) Metallica zvuči kao Celine Dion”. Možda će se učiniti pretjerano, ali samo onom tko nije poslušao o čemu se radi.

Ono što još krasi ovaj album jest činjenica da je prvi iz „Metalne Trilogije“, koja ujedno predstavlja i najveći kreativni vrh ove grupe. Jer nasljednici „Starless and Bible Black“ i „Red“ su nastavili gdje je on stao i ne samo to, već su razvili ono što će postati „row model“ mnogobrojnih pravaca današnje muzike.

Stoga, ovako osvježen za YouTube prezentaciju, album „Larks’ Tongues in Aspic“ predstavlja prvorazrednu poslasticu u kojoj se jednostavno uživa. Vjerujem da nisam daleko od istine s tvrdnjom, da je prihvaćanje ovog albuma, pa i cijele „Metalne Trilogije“ postalo pitanje opće kulture. Ako ne u hedonističkom, onda pak u onom drugom smislu, davanjem kredita za ono što uistinu jest!


King Crimson – “Larks’ Tongues In Aspic”

King Crimson – “Larks’ Tongues In Aspic, Part One”

King Crimson – “Book Of Saturday”

King Crimson – “Exiles”

King Crimson – “Easy Money”

King Crimson – “The Talking Drum”

King Crimson – “Larks’ Tongues In Aspic, Part Two”

King Crimson – Recording Session Extract (Part 1) [Bonus Track]

King Crimson – Recording Session Extract (Part 2) [Bonus Track]

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci