Deset Chess Records albuma koji su pokrenuli revoluciju

Početak svih početaka!

Promatrajući kroz povijesnu prizmu, bez Chess Recordsa danas ne bi postojao rock’n’roll ili u najmanju ruku, ne bi postojao u formi kojoj je poznat danas.

Za  Chess Records su snimali Etta James, Howlin’ Wolf, Muddy Waters, John Lee Hooker, Little Walter, Chuck Berry, Bo Diddley, … .

Sudbina je htjela da su njihovi albumi nekako pronalazili put do Engleske.  Iako bez ikakve distribucije preko Atlantika, izdanja Chess Recordsa su preko pomoraca i putnika dolazila u ruke golobradih klinaca na Otoku, koji su uskoro počeli osnivati svoje bendove kako bi imitirali muziku novopečenih idola.

Bili su to počeci The Rolling Stonesa, The Animalsa, The Kinksa, Yardbirdsa, kasnije Led Zeppelina i Creama.

Muzički on-line magazin americanbluesscene.com je donio listu od deset albuma koje je izdao Chess Records i koji su najviše utjecali na rađanje rocka i na formu koju je poprimio svojim razvojem u mnogobrojne derivate.


Deset Chess Records albuma koji su pokrenuli revoluciju

Etta James – “At Last!” (1960)

Muddy Waters – “Folk Singer” (1964)

Chuck Berry – “Chuck Berry Is On Top” (1959)

Howlin’ Wolf – “Moanin’ In The Moonlight” (1959)

Buddy Guy – “I Left My Blues In San Francisco” (1967)

Little Walter – “Best of Little Walter” (1958)

Bo Diddley – “Bo Diddley In The Spotlight” (1960)

John Lee Hooker – “Plays and Sings The Blues” (1961)

Howlin’ Wolf – “The London Howlin’ Wolf Sessions” (1971)

Jimmy Rogers – “Chicago Bound” (1970)

Izvor: americanbluesscene.com

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci