John McLaughlin And Mahavishnu – “Adventures in Radioland”

Siječanj – 1987.

Kad se McLaughlin sredinom osamdesetih vratio s novom inkarnacijom Mahavishnu (Orchestra), prvo što je palo u oči je bilo da ime više nije identično. Naime, naziv grupe je bio samo Mahavishnu, što je ujedno i naziv povratničkog albuma. Na njemu je bilo je jasno da McLaughlin nema namjeru spajati novu grupu s prijašnjim inkarnacijama, koje su mu donijele svjetsku slavu. Pa i sam izričaj je bio svjetlosnim godinama udaljen od onog na kojeg su sljedbenici navikli, bilo iz prve ili pak druge inkarnacije iz sedamdesetih.

Kako je na tom povratničkom albumu bilo primjetno teško upotrebljavanje Synclaviera, tesko je bilo za očekivati neku komercijalnu komponentu u svemu skupa. (McLaughlina je Frank Zappa zarazio Synclavierom. Zappa je snimio cijele album podvrgujući izričaj njegovom zvuku, ali to je neka druga priča!). I dogodilo se to da je publika ostala u sedamdesetima, vezana za originalni Mahavishnu Orchestra izričaj koji je obilježio cijelu epohu.

U tom kontekstu Mahavishnu na čelu s McLaughlinom izdaje album „Adventures in Radioland“. Album nije na sebe skrenuo niti kurtoaznu pažnju, osim dakako uskog segmenta auditorija, koji mu ipak nije dao neku veliku ocjenu.


John McLaughlin And Mahavishnu – “Mitch Match”

E sad, slušajući album nakon skoro pola stoljeća od nastanka jasno je da je album podcijenjen, poglavito jer su (velika) očekivanja bila na jednoj, a on na sasvim drugoj strani. Smještajući ga van tog i vremenskog konteksta, album uopće nije loš, dapače, na trenutke je odličan. Na njemu su virtuozi, na čelu s McLaughlinom i u većem djelu trajanja uspješno izbjegavaju manirizam i prazne šetnje po skali, samo kako bi dokazali kako dobro sviraju.

„Adventures in Radioland“ je album koji neće ući u anale muzike prošlog stoljeća, ali je album koji će zadovoljiti poklonike izričaja bogatim sa Synclaver tonom. Nažalost, ogromna većina sljedbenika, kako onda tako i danas, smatra da je Synclavier iritantan i potpuno neprikladan gadget za gitaru.

Iako se o ukusima baš i ne raspravlja, ovaj put se ipak slažem se s većinom.


John McLaughlin And Mahavishnu – “Adventures in Radioland”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci