Bandcamp & izdavanje vinila

veliki korak u budućnost!?

Bandcamp se do današnjih dana profilirao kao servis koji ima dušu ili drugim riječima servis koji omogućava mladim snagama da dopru do širokog auditorija. Vjerojatno ne postoji grupa na svijetu koja se rodila u unatrag nekoliko godina, a da nema svoja izdanja na ovom servisu.

No, Bandcamp je istovremeno i izvor kakvih takvih prihoda za kreativne glazbenike, te s ponosom iznosi činjenicu da je u protekloj godini „inkasirao“ 40 milijuna dolara koji su otišli grupama koji objavljuju svoje radove na ovom servisu.

Kako bi ostali u koraku s vremenom, Bandcamp je upravo najavio i prešanje vinilnih izdanja albuma mladih grupa. Očekuju da će smognuti snage (čitaj. novca) da u ovoj, ne baš perspektivnoj 2021.-oj godini, lansiraju više od 10 000 vinila različitih autora.

Ova je vijest nova samo za one koji „nisu u toku“. Činjenica je da je Bandcamp, onako potiho, još 2019.-te godine pokrenuo pilot program, prešanje vinila „u kućnoj radinosti“, te je izdao 13 000 vinila, 50 različitih autora.

Za 2021.-u godinu planiraju  uključiti najmanje 200 autora, ali očekuju da će broj biti daleko veći.

Ukoliko se planovi ispune, a sve su najave da hoće, Bandcamp priprema pustiti u pogon vanjsku tvornicu za prešanje vinila i time se početi pozicionirati na globalnom vinilinom tržištu. No, ni tu ne staju, pored vinilnih izdanja, organiziraju se za dostavu pošiljki, osnivaju ured za odnose s javnošću, pripremaju izdavanja albuma koja će pokriti sve današnje digitalne formate.

Najljepše dolazi na kraju. Izdavanje vinila, štampanje omota, i sve vezano za lansiranje albuma će biti u rukama umjetnika. Ovo uključuje i cijenu koju će platiti kupac.

Da bi priča dobila potpuno pozitivnu konotaciju, Bandcamp je objavio da od umjetnika neće tražiti nikakav predujam za prešanje vinila, ni za distribuciju albuma. Ovo će biti prepušteno jednoj drugoj inicijativi koja će objediniti sljedbenike grupe, koji će svojim donacijama pokriti troškove lansiranja albuma. (lansiranje vinila bi trebalo stajao oko 2000 dolara).

Ukratko, Bandcamp se jednim djelom pretvara u diskografsku kuću, ne baš klasičnog tipa, ali ako se ima na umu da ne preuzimaju nikakvu kontrolu, ni vlasništvo nad izdanjima, ovo je možda i veliki korak u budućnost.

Za sada je ova inicijativa najzreliji pokušaj u kontekstu prenošenja muzike iz prošlog u ovo stoljeće. Sve do sada napravljeno je imalo velike repove i utege u prošlom. Ovo je prvi put da budućnost ipak ima neku rasvjetu, a vrijeme će pokazati da li je to novo sunce koje će obasjati logistiku globalne glazbene scene.

Živi bili, ….. !

Povezani članci