Black Sabbath – “Seventh Star”

Siječanj – 1986.

Nakon „Born Again“ turneje, Black Sabbath spada na jednog originalnog člana, jer Geezer Butler napušta grupu po povratku na matični Otok. Bio je to ipak prejaki udarac, da bi Tony Iommi nastavio sa životom grupe kao da se ništa nije dogodilo. Geezer Butler je bio ne samo basist, njega se ipak moglo nekako zamijeniti, ali on je istovremeno bio isključivi pisac lirike za grupu, te se njegovim odlaskom otvorio ogromni prazni prostor.

Tony je krenuo u jedinom smjeru kojem je mogao, prema solo ostvarenju. Pozvao je stare znalce i prekaljene rock ‘n roll borce, te su Geoff Nicholls, Eric Singer, Dave Spitz i Glenn Hughes s njime ušli u studio.
Rezultat, „Seventh Star“.

Već po kompletiranju materijala dolazi do obrata, jer diskografska kuća pritiska Tonyja da album ne izda kao solo ostvarenje, već pod imenom Black Sabbath. Dakako, nije mu se svidjela ideja, te je kompromis pronađen u „Black Sabbath featuring Tony Iommi“, da bi nakon par izdanja, ipak ostalo samo Black Sabbath.


Black Sabbath – „Sphinx (The Guardian)“

Dakle, „Seventh Star“ i službeno postaje dvanaesto izdanje grupe. Sam izlazak albuma je prošao relativno nezapaženo. Diskografska kuća je minimalizirala sva ulaganja za promociju, računajući da album i pored „Black Sabbath“ na omotu, neće polučiti neki rezultat.  No, i pored toga, album se penje na Billboard i dolazi na #78. mjesto, što jest bilo skromno u usporedbi s prethodnicima, ali s obzirom na sve oko njega, pristojna pozicija.

Kritika mu nije bila naklonjena, jedva dobiva prolaznu ocjenu, da bi mu tek protokom vremena nešto narastao status kod pisane riječi. Usputni slušatelji se nisu baš otimali za njime, no oni pravi sljedbenici već decenijama ponavljanju da je ovo najpodcjenjeniji album grupe. Istina je vjerojatno negdje u sredini.

Inače na ovom albumu zvuk se odmiče od klasične grmljavine grupe, pa čak se u nekim pjesmama osjeća prisustvo bluesa, što je do prije koju godinu bilo nezamislivo. U biti i ovo je pogrešno interpretirano u vrijeme njegovog izlaska, jer svi su odjednom zaboravili da je ovo trebao biti solo album Iommija koji je kao i svi koji su djelovali u velikim grupama i donekle robovali izričaju koji ih je nosio, na solo ostvarenjima radio nešto drugačije. I to je u biti postalo pravilo, a ne iznimka. Stoga i to prisustvo bluesa treba promatrati kroz taj kontekst.


Black Sabbath – “Seventh Star” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci