„Biography: The Nine Lives of Ozzy Osbourne“

Princ of Darkness & Mr. John!

Ozzy Osbourne ili pravim imenom John Michael Osbourne je ime znano diljem zemaljske kugle, pa čak i populaciji koja nema baš previše veze s muzikom. S druge pak strane, oni koji su upoznati s muzičkim tokovima prošlog i ovog stoljeća, veoma dobro znaju tko je Ozzy.

U ovih nekoliko posljednjih riječi prethodne rečenice krije se (dakako, pored financijskog)  raison d’etre ovog filma. Jer Ozzy je u kolektivnoj memoriji ostao kao frontman grupe Black Sabbath, ostao je u kolektivnoj memoriji kao čovjek čiji je bend u biti „izmislio„ današnji Heavy Metal i nadasve, ostao je kao čovjek koji sebe naziva „Princ of Darkness“.

Djelomična negacija svega navedenog leži o ovom filmu. Kažem djelomična, jer film potvrđuje sve rečeno, ali tu ne završava, nastavlja dalje, na ravnopravnim osnovama, ovo je bitno za naglasiti, na ravnopravnim osnovama, ostatak rada i života Ozzy Osbournea. To je njegova solo karijera, a ona je u najmanju ruku impresivna ako se sagleda u svjetlu statusa kojeg je Ozzy „uživao“ nakon što je bio izbačen iz matične grupe. (otpisana legenda).


Biography: The Nine Lives of Ozzy Osbourne 

Nije tajna da je Sharon, njegova današnja supruga, u biti najzaslužnija da je Ozzy postao ono što jest danas, a ne olupina koje se sjećaju samo vremešni rockeri.

Ona je bila ta koja je Ozzyja izvukla iz pakla alkohola i droge, ona je bila ta koja je motivirala svog oca, managera, da preuzme/prihvati Ozzyja, financira mu prvi solo album, ona je bila ta koja je osmislila turneju i sve nakon nje (MTV reality show, „The Osbournes“) i naposljetku, ona je bila ta koja je dovela Randy Rhoadsa da radi s Ozzyjem. Ukratko, Sharon je mastermind Ozzyjevog života nakon Black Sabbath.

Stoga nije ni čudno da je osnovna nit filma sadržana u činjenici da Ozzy jest  bio pjevač Black Sabbath i postigao to što je postigao s njima, ali isto tako i ne manje bitno jest njegova solo karijera koja ga je održala na životu i to doslovno, fizički, te mu priskrbila auru vječnog rockera i današnje ikone moderne muzike.

Poentirajući ovaj pristup svakim kadrom Sharon je veoma uvjerljiva i moramo priznati, da, uspjela je u naumu. Ozzy jest bio pjevač grupe Black Sabbath, ali to je samo dio njegovog života koji je daleko iza njega, Sve ostalo je Ozzy solo i to solo je i te kako mjerljivo s onim Ozzyjem iz prve faze.

Kako je film snimljen pod pokroviteljstvom BBC-a, jasno je da kvaliteta filma nije upitna, studioznost pristupa minuciozna i pored duljine trajanja, film zaokuplja gledatelja od prve do posljednje sekunde.

Podijeljen je u devet sekvenci, kako sam naslov sugerira, od kojih je svaka posvećena jednom djelu Ozzyjevog života, kronološki poredanih, od rođenja do današnjih dana.  Drugim riječima, film je napravljen pomalo u hollywoodskom stilu, ali na sreću, bez meketavih i kenjkavih segmenata. Tome je najviše pridonio sam Ozzy koji se na trenutke čak ispovijeda pred kamerom, gledajući sebe u nekom kadru iz prošlosti na velikom ekranu ispred.


Biography: The Nine Lives of Ozzy Osbourne 

Iskrenost osjećaja ovaj čovjek ne zna glumiti, kad je tužan plače, kad je veseo smije se. Postoji u filmu jedna scena, koja veoma lako promakne, ali ona debelo podcrtava baš izneseno. U rečenicama u kojima opisuje svoju nebrigu i današnje kajanje spram prve supruge i dvoje djece koje ima s njome, očitava se sva bol i istinsko kajanje napravljenim. Bez riječi, tih nekoliko sekundi kadra odaju svu bol koji taj čovjek proživljava u sebi čak i pola stoljeća od tih događaja.

Ozzy može biti „Princ of Darkness“ na pozornici, može biti divlji narkoman i alkoholičar, neobuzdani divljak koji ne preže od ničega i nikoga kad je pod utjecajem supstanci ili alkohola, ali duboko u njemu živi jedan drugi John Osbourne, čovjek od krvi i mesa. Preosjetljiv na svijet oko sebe i baš to njegovo neobuzdano ponašanja jest rezultat odbrane od vanjskog svijeta koju bezuspješno primjenjuje cijeli život.

Ili drugim riječima, Ozzy Osbourne ipak nije John Michael Osbourne!

Povezani članci