King Crimson – „Lizard“ / YouTube facelifting!

Nema baš previše primjera u povijesti umjetnosti da su se kreatori odrekli svog djela, koje je tijekom vremena postalo remek djelo. U biti, koliko je meni poznato, postoje samo dva. Prvi je Petar Ilić Čajkovski, koji se javno odrekao svog djela „Uvertira 1812“. Kako je kompozitor bio nezadovoljan postignutim, a pod pritiskom nalogodavca po čijem je nalogu i napisao to djelo, u osvit pretpremijere se javno odrekao tog djela proglasivši ga smećem kojeg ne potpisuje.

Druga osoba koja je to isto napravila je Robert Fripp, koji je po izlasku albuma „Lizard“ otklonio svaku sumnju u njegovu ocjenu, proglasivši ga smećem, a ljude koji ga slušaju i daju mu iole povoljniju ocjenu, „malo čudnim ljudima“.
To je povijest koja se ispisala, bilo nama drago ili ne!

I „Uvertira 1812“ i „Lizard“ se danas smatraju jednim od vrhunaca kreativnog naboja obaju umjetnika, te se u pravilu nalaze u najgornjem razredu opusa kod ocjenjivanja današnjih kroničara i kritičara.

„Lizard“ je uz to djelo koje nikada nije bilo izvedeno u živo i to mu za razliku od „Uvertira 1812“ daje auru nebeskog i nedodirljivog.

I sad dolazimo do apsurda kojeg samo underground i progresivna muzika mogu roditi. Iako najpodcjenjenije djelo King Crimsona, „Lizard“ sve ovo vrijeme kod sljedbenika zauzima izrazito visoku poziciju u opusu grupe, imajući do današnjih dana nekoliko remasteriranih verzija iza sebe, i dakako Steve Wilson „magic touch“. I najnovije, upravo se na YouTube kanalu pojavila nova „umivena“ verzija albuma, te je donosim u cijelosti.

I ponovo, i ponovo, guštajte dok je tu, jer teško da će se ovakve svetkovine besplatnog zvuka i budućnosti moći slušati.


King Crimson – „Lizard“

King Crimson – “Cirkus (Including “Entry Of The Chameleons”)”

King Crimson – “Indoor Games”

King Crimson – “Happy Family”

King Crimson – “Lady Of The Dancing Water”

King Crimson – “Lizard (Prince Rupert Awakes / Bolero / The Battle Of Glass Tears / Big Top)”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci