„Stardust“

I can be a next king!

Pred nama je „biografski“ o David Bowieu, „Stardust“.

I odmah na početku dilema, zašto navodnici u riječi biografski. Pa jednostavno jer ovaj film samo narativno i donekle faktografski pripada tom žanru, dok na drugu stranu, svojim velikim djelom, pa i porukom, pripada fikciji. Vjerojatno je i to razlog zašto je dobio more negativnih kritika i rijetko koju pozitivnu.
Razlog?
Većina je očekivala neku vrst verzije „Bohemian Rhapsody“, a to nije dobila, čak ni u najgrubljim crtama. Tome je pridonijela činjenica da u filmu nema muzike David Bowiea, jer je naklada koja se brine o ostavštini ovog umjetnika, pa i sama obitelj, uskratila dozvolu da se Bowieva glazba upotrebi u filmu.
Postavlja se stoga pitanje, čemu biografski koji pokriva jedan mali segment njegovog života i naposljetku, čemu film o Bowieu bez njegove muzike?

Gap je tu i tamo preskočen serviranjem obrada koje je Bowie i sam izvodio na samom početku karijere, ali ne zaboravimo, radnja filma se odvija u vrijeme kad je na tržištu bio album „The Man Who Sold the World“, a Bowie na najboljem putu da postane velika zvijezda.

Iako počiva na ovoj činjenici, film kreće dalje, pa smo svjedoci prve američke turneje, na koju Bowie odlazi sam u pratnji svoje gitare. Ne manje bitan je image, koji počiva na “The Man Who Sold the World” fazi koja se pretače u „Hunky Dory“ fazu, te se time u biti miješaju albumi, vremena i tu kronologija prestaje, a počinje fikcija. (faktografije radi, prva Bowieva turneja po Americi je bila nakon izlaska albuma “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, i dakako, na turneju je bio cijeli bend!)

Fikcija je nazačena i po izlasku iz aviona, kad Bowie dolazi na imigraciju i carinu, bez radne vize, što u stvarnosti odmah znači deportaciju prema zemlji odakle je došao. (u biti nije mogao ni uči u avion u Londonu bez važeće radne vize ako je planirao nastupati u Americi!).


Stardust – Official Trailer

Iako je očekivao bar neki zvjezdani doček, na aerodromu, sa zakašnjenjem ga dočekuje promotor, koji ga na njegovo iznenađenje vodi kod sebe kući, gdje će ga smjestiti. I tu je izraženo odmicanje od stvarnosti, a pogotovo cijeli njegov boravak u Americi, gdje zbog neimanja radne vize nastupa po opskurnim mjestima, većinom barovima u kojima je malo tko, ako itko zainteresiran za njegovu svirku. Isto tako, promotor jedva nagovara novinare da popričaju s Bowiem, ali ovaj svaki put uprska razgovor, itd itd … .
Uglavnom radnja se kotrlja u nekom drugom smjeru, koji ima malo veze s autobiografskim filmom.

(Da se razumijemo, Bowie jest bio  u Americi, sam, ali u sasvim drugačijem kontekstu.)

Povratak u stvarnost slijedi po povratku u Englesku, kad Bowie izdaje svoj krucijalni album „Ziggy Stardust and Spiders from the Mars“ te s novim imageom počinje porobljavati pozornice diljem svijeta, uključujući i Ameriku.

Film „Stardust“ je kontroverzan film. Film je više priča o tamnoj strani uspinjanja prema zvijezdama, nego o konkretnoj osobi, odnosno Bowieu. Teško će zaintrigirati nekog tko Bowiea poznaje površno ili pak se slučajno našao pred ekranom. Ovo je film za ljude koji znaju tko je bio Bowie i s tim predznanjem se unaprijed eliminiraju sve nedoumice oko „njegovog prvog boravka u Americi!“.

S druge pak strane, one čisto umjetničke, i tu se dade diskutirati. Film pati od nedosljednih scena, pa čak i karikirane glume u želji da se uhvati pravi Bowie iz tog vremena, ali ipak, na kraju balade, ovo je film napravljen za one koji vole muziku i znaju nešto o njoj. Oni će mu dati (jedva) prolaznu ocjenu, a svi ostali prst dole.

Pogledajte ga i odlučite u koju grupu se svrstati!

Povezani članci