Vinil – apsolutni rekord!

Trijumf u Prosincu!

Već i „grajaši“ na grani znaju da je vinil napravio veliki povratak, no, ono što se dogodilo prije par dana, točnije u tjednu koji je prethodio Božiću, premašilo je sva, pa i ona najoptimističnija predviđanja, (pa i snove).

Dakako, rezultati su dobiveni analizom na američkom tržištu, ali povijest nas je naučila da trend američkog potrošača, ljubitelja muzike, prije ili kasnije, postaje svjetski trend.

Dakle, Billboard je izvještio da je u tjednu koji je prethodio Božiću u Americi prodano 1.842 milijuna vinilnih lp ploča. Broj predstavlja apsolutni rekord od kako je analitička kompanija Nielsen/MRC Dana počela s praćenjem prodaje vinila. (prvi izvještaj su objavili 1991. godine.)

Prijašnji rekord je postavljen samo tjedan prije tog velikog, kad je prodano 1.445 milijuna primjeraka vinila.

Kad se na ove senzacionalne brojke nadodaju tiraži koji su ostvareni u ovoj, ne baš sretnoj, 2020. godini, dobiva se povijesna godina u kojoj vinil sve izraženije polarizira scenu na kojoj će po svoj prilici ostati streaming s jedne strane i vinil s druge.

Prema trenutnim trendovima, svi su drugi formati, uključujući CD, osuđeni na umiranje ili na životarenje u uskim segmentima muzičkog businessa. (CD vjerojatno nikada neće nestati ili ne baš tako skoro kod demo snimaka, ili kod grupa i izvođača koji nemaju financija za vinil, a žele fizički nosač zvuka, … ).

Najprodavaniji vinil ove godine je novi solo album Paul McCartneyja, koji se prodao u tiraži od 32 000 kopija. Ovo ukazuje i na to da veliki dio vinilnog kolača ubiru veterani, koji su stasali i dominirali u eri vinila, te se održali do današnjih dana. Stoga nije ni čudno da su na vrh te ljestve the Beatles i Pink Floyd.

Izvor: Consequence of Sound / Billboard

Povezani članci