Blackmore’s Night – “Here We Come A-Caroling”

U blagdanskom duhu

Premda je Ritchie Blackmore desetljećima oblikovao hard rock scenu kao jedan od najutjecajnijih i najozloglašenijih gitarista, prvo s Deep Purple, a kasnije s Rainbow, iskazujući podjednako glazbenu genijalnost, individualnost i integritet, često je pokazivao fascinaciju srednjovjekovnom glazbom, stručno kombinirajući srednjovjekovne fleksije s hard rockom i tako razvijajući gitarski stil koji je uistinu jedinstven.

Zajedno sa suprugom Candice Night, čiji eterični glas očarava svakog slušatelja i čija scenska prisutnost nije ništa drugo do zadivljujuća, i s nekolicinom pratećih glazbenika, stvorio je kombinaciju klasičnog europskog folka i progresivno nijansiranog rocka, dajući novi, iako tradicionalni zvuk kroz jedinstveni glazbeni projekt – Blackmore’s Night.

Nagovještajući njihov jedanaesti studijski album ‘Nature’s Light’ koji bi se trebao pojaviti sljedećeg proljeća, u ovo adventsko i božićno vrijeme izdali su prigodan EP naslovljen ‘Here We Come A-Caroling’, koji će unijeti blagdanski duh u domove mnogih obožavatelja tijekom ove hladne sezone.


Blackmore’s Night – “Here We Come A-Caroling”

Božićni je duh bogataše često činio malo darežljivijima nego inače, a skupine prosjaka i siročadi znali su plesati svoj put snježnim ulicama Engleske, idući od kuće do kuće i nudeći pjevanje dobre volje ukoliko im ukućanin ponudi hranu, piće ili barem da se zagriju nekoliko minuta pored njegovog ognjišta.

Jedna od tih je bila i prilično živahna i vesela pjesma, jer se bavi radošću samog pjevanja i iskazuje novogodišnje želje, “Here We Come A-Caroling”, tradicionalna pjesma čije se podrijetlo gubi usred vremena, mada se vjeruje da potječe barem iz sredine 19. stoljeća, ali je vjerojatno puno starija, sada je zamijenjena Carol pjevanjem. Verzija Blackmore’s Night daje atmosferu drevne pjesme atmosferskim timbrom vokala Candice Night koji je upečatljivo čist i jasan u pratnji puhačkih instrumenata postupno uvodeći zvuk akustične svirke prije nego što krene s punim orkestralnim guštom.


Blackmore’s Night – “It Came Upon A Midnight Clear”

Slijedi prekrasan dvominutni duhovni rekapitulat pjesme “It Came Upon A Midnight Clear”, kojoj je ovdje dodijeljen srednjovjekovni tretman s akustičnom svirkom u pratnji flaute koju svira Pat Regan iz Minstel Hall Consort i zadivljujućim vokalom Candice Night.

Tekst pjesme je 1849. napisao Edmund Sears, pastor Unitarne crkve u Waylandu u Massachusettsu, a melodiju na njegov zahtjev Richard Storrs Willis, dok je u zemljama Commonwealtha tekst postavljen na ‘Noel’, kasniju adaptaciju Arthura Sullivana iz engleske tradicije. Pjesma je interesantna po tome što se u početku nije odnosila na Bethlehem, već u svoje vrijeme, na suvremeno pitanje rata i mira, kao Searsov odgovor na netom okončani meksičko-američki rat.


Blackmore’s Night – “O Little Town Of Bethlehem”

Na temelju teksta iz 1868. godine kojeg je napisao Phillips Brooks, biskupski svećenik iz Bostona, inspiriran posjetom selu Bethlehem u jeruzalemskom okrugu 1865., nastala je kolenda “O Little Town Of Bethlehem” popularna s obje strane Atlantika, ali u različitim melodijama. Instrumentacija ove obrade doima se kao da su glavni instrumenti lutnja i čembalo koji joj daju Tudorski zvuk zadržavajući rustikalan osjećaj.


Blackmore’s Night – “Silent Night”

Tokom jedne noći u prosincu 1818. u gradiću Oberndorf bei Salzburg u Austriji, mladi svećenik Joseph Mohr krenuo je dužim putem kući, što ga je odvelo na vrh brda s pogledom na mirno snijegom prekriveno selo. Naslađujući se veličanstvenom tišinom zimske noći, Mohr je gledao u prizor poput božićnih čestitki. Zbog misli o božićnoj predstavi kojoj je upravo nazočio, prisjetio se pjesme koju je napisao prije nekoliko godina, a koja je govorila o noći kad su anđeli pastirima na padini brda najavili rođenje dugo očekivanog Mesije. Zaključio je da bi te riječi mogle biti dobra pjesma za njegovu zajednicu sljedeće večeri na njihovoj božićnoj večeri. Već sljedeći dan crkveni orguljaš Franz Xaver Gruber smislio je melodiju koja se može pjevati uz gitaru, jer crkvene orgulje nisu radile. Na Badnjak je mala oberndorfska skupština čula kako Gruber i Mohr pjevaju svoju novu skladbu uz pratnju Gruberove gitare.

Tjednima kasnije, poznati graditelj orgulja Karl Mauracher stigao je u Oberndorf popraviti orgulje u crkvi sv. Nikole. Čim je Gruber sjeo da testira instrument, njegovi su prsti počeli svirati jednostavnu melodiju koju je napisao za Mohrovu božićnu pjesmu. Duboko impresioniran, Mauracher je kopije glazbe i riječi “Stille Nacht, Heilige Nacht” vratio u svoje alpsko selo Kapfing. Tamo su to čule dvije poznate obitelji pjevača – Rainers i Strassers. Očarane pjesmom, obje su grupe stavile novu pjesmu na svoj repertoar božićnih pjesama.

Sestre Strasser širile su pjesmu po sjevernoj Europi. 1834. izvele su je za pruskog kralja Fridrika Williama IV, kojemu se toliko svidjela da je naredio svom katedralnom zboru da je pjeva svake Badnje večeri.

Danas se riječi “Silent Night” pjevaju širom svijeta na više od 300 različitih jezika, a 2011. proglašena je nematerijalnom kulturnom baštinom po UNESCO- u.

Svaka pjesma, koju je priredio Ritchie Blackmore, s ljubavlju se filtrira kroz prizmu Blackmore’s Night, dajući eklektičan renesansni osjećaj uz dodir eteričnog vokala Candice Night, koja uvijek naglašava emocionalnu srž tih pjesama, a u božićno vrijeme to može biti više kontemplativno, te pjesme donose pravo raspoloženje.

Naša je glazba bijeg od stresa i pritiska modernog doba. Putujte s nama kroz vrijeme, u jednostavnije, čarobno vrijeme u kojem glazba ulazi u vaše srce i dušu. To nam sigurno svima treba tijekom 2020. godine!” Candice Night

U najboljem slučaju, sezona božićnog blagdana u ljudima stvara osjećaj darivanja i dijeljenja, zagrijavajući srca i domove, potičući ih da ostave po strani probleme i usredotoče se na veću empatiju i duh. Kuge dolaze i odlaze, ali ljudski duh ostaje. Često nas glazba sezone podsjeća na ovaj fenomen.

Sretan Božić!


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci