Robert Fripp & Brian Eno – “Evening Star”

Prosinac – 1975.

Današnji vremeplov nas nosi u neobičan svijet, svijet ambijenta protkanog eksperimentom.

Dva velikana iz sedamdesetih su krenula u istraživanje novih područja zvuka, donoseći nam novi pristup i tretman zvučne slike. Ambijentalna muzika biva dignuta iz blata ignoriranja i postavljena na pijedestal samostojećeg formata.

Do tada zapostavljena kao usputna muzička pozadina, koja služi samo da bi se njome napunio prostor, bez obzira na kvalitetu, biva prezentirana od dva maga undergrounda kao zaseban segment moderne muzike sa svim atributima koje vrhunska muzika treba imati.

Vjerojatno u ovom kontekstu ne treba spominjati da je tretman ambijenta u potpunosti izmijenjen izlaskom ovog albuma, a i sama percepcija je dignuta na nivo „ozbiljne“ muzike.


Fripp & Eno – “Evening Star”

I na kraju, da ipak rečem tko su ta dva muzičara i o kojem se albumu radi. Prvi muzičar je Robert Fripp, alfa i omega King Crimsona, a drugi, Brian Eno, mag na klavijaturama i bivši član grupe Roxy Music, a album je “Evening Star”. (drugo zajedničko ostvarenje ova dva umjetnika!)

Onima koji znaju za ovaj duo i ovaj album, ovo je dovoljno, za one koji se prvi put susreću s njima, poslušajte naslovnu temu i razmislite o ambijentalnoj muzici.

Da li je stvorena samo za puko popunjavanje prostora?!


Robert Fripp & Brian Eno – “Evening Star” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci