Šetači – “Galaksija”

Šetači po galaksiji!

Dugo već znam za ovu ekipu. Zaljubljenici u žestoku glazbu, nepotkupljivi i nepokolebljivi baštinici Novog vala. Gledao sam ih uživo na “Evo ruke” festivalu i bilo je baš onako kako treba biti, žestoko, maštovito i dobro.

Album “Galaksija” je dobro uravnotežen uradak sa primjesama više stilova, utjecaja, žanrova, ali ipak je to onaj pravi, čisti rock. Dobra doza zabave uz lucidne tekstove i tvrde poruke.

Prva pjesma “DOK LJUBAV OSJEĆAM”, dobra i žestoka na tragu starih Partibrejkersa, sa kratkim i čvrstim porukama. Saksofon fino prede i odlično upotpunjava tvrdu zvučnu kulisu. Žestoki rifovi i odličan bas. Saksofon vraća u doba ranog Filma i nastupa uživo Le cinema ekipe iz ranih osamdesetih.

Druga pjesma “RAZUM”, ponovo budi sjećanje na Caneta, a odlično usklađena usna harmonika s gitarom tjera glavu da počne gibanje gore dolje. Promišljanje o životu i egzistencijalizam na rock način. Dobar gitarski solo u kombinaciji sa rifovima i tvrdim i dobrim bubnjem, koji već dugo izbjegavaju mainstream rock bendovi.

Treća pjesma “PITANJA”, e ovo je nešto po mom guštu, guštu okorjelog rokera i obožavatelja sedamdesetih. Kritika trulog društva uz zvučnu kulisu žestoke gitare dobija na težini. Iako glasno i žestoko, vokal na trenutke smiruje tenzije i vuče na sadašnjeg Belana. Gitarski solo uz trunčicu orijentalnog nosi dašak “Kashmira”.

Četvrta pjesma “CILU NOĆ”, je nešto laganija i odmah krećem noćnim brodom za Kairo uz Madness na pola puta izmedju Reaggea i Ska. Ljubavna pjesma sa malo nervoze, kako i dolikuje rockerima.

Peta pjesma “IZMEĐU NAS“, polagana pa žestoka i fina igra sa promjenama ritma. Vokal lagano podsjeća na Green day iz najboljih dana. Gitara lagano prede na trenutke, dok ne skrene u žestoki rif.  Usna harmonika daje finu kulisu. Na kraju solo saksofon umiruje i lagano putuje prema kraju. U negaciji ljubavi zapravo progovara čista zaljubljenost, ovisnost i povezanost dvoje ljudi.

Šesta pjesma “TEATAR APSURDA”, splitski đir pesimizma i optimizma s odličnim saksofon dionicama  i za tren  Jura Stublić je ispred mene. Saša Antić je majstor za popunjavanje teksta i daje na težini svake poruke.

Sedma pjesma “STRANAC U VLASTITOJ ZEMLJI” i napokon dodir Azre u pjesmi tuge i besperspektivnosti. Novi val na djelu uz saksofon koji se materijalizirao direktno iz 82. Gitarski solo bez nepotrebnog pretjerivanja. Tužna himna našeg trenutka

Osma pjesma “TU SEBE VIDIŠ” i dobri stari rock country u stilu “Sweet home Alabame” i čak trunčicu “Heart of gold”. Gitara fino veze. Odlična stvar sa usnom harmonikom koja blaži dušu

Deveta pjesma “SVIRAM SVOJ BLUZ” naravno i je bluz sa odličnom gitarom koje se ne bi posramio ni Gary Moore. Raznovrsno i neobično, baš tjera na gibanje, zapravo skakanje. Malo pesimizma kako i dolikuje bluzu.

Deseta pjesma “ZADOVOLJSTVO” sa usnom harmonikom koja razara u suradnji sa odličnom gitarom. Ponovo Cane i Škrtice i to ne mislim kao kopija, nego je to ona ista rock vibracija koja povezuje ljude slične energije. Žestoko i dobro. Rock verzija Nema prve dok je lera.

Jedanaesta pjesma “GALAKSIJA” je pravi svršetak, dobra doza klasik rocka sa žestokim rifovima uz trunčicu već prije prisutnog Ska utjecaja. Usna harmonika, ritam sekcija, ritam gitara, vokal praše žestoko kroz rock svemir. Sve je dobro kad se dobro svrši.

Album koji se sluša ponovo i ponovo s nekoliko pjesama koje imaju potencijal klasika.


Šetaći – “Razum”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci