The Pogues – “Hell’s Ditch”

Studeni – 1990.

The Pogues izdaju peti i posljednji album u originalnoj postavi, “Hell’s Ditch”.

Pored uspješnih prethodnika, “Hell’s Ditch” ipak nije imao šanse. Bilo je to mršavo izdanje irskih folkera i nagovještaj sigurnog kraja. Situaciju nije spasio ni Joe Strummer (The Clash), koji je nakon snimanja albuma uskočio na mjesto MacGowana, koji je napustio grupu zbog problema s alkoholom. (Joe Strummer je bio i producent albuma!)

Istovremeno, sam se album odmiče od etabliranog izričaja benda, polako upijajući agresivniji zvuk, ali i utjecaje drugih kultura, poglavito istočnih.

Ma koliko se kasnije upirali, preostali članovi grupe nikad više nisu uspjeli doseći koheziju i bogatstvo izričaja koje su imali na prvim albumima. Pogotovo na albumu “If I Should Fall from Grace with God”, koji je došao na #3. mjesto UK top liste albuma. (ni ostali nisu puno lošije prošli!)

Gledano s povijesne distance, The Pogues su bili jedinstvena pojava na zvjezdanom rock nebu svoje epohe. Izrasli na tradicionalnim keltskim napjevima i pretvarajući ih u neku vrst folk punka, The Pogues su uz autorski materijal stekli nepodijeljene simpatije kako kritike, tako i publike.

Tome su dokaz plasmani singlica i prva četiri albuma grupa.


The Pogues – “Hell’s Ditch”

A i sam podatak da je Joe Strummer bio producent i neko vrijeme čak i član benda, dovoljno govori o statusu ovog sastava. Nažalost, kao i mnogo toga u životu, evolucija izričaja nije išla u smjeru kojeg su odobravali kritičari i publika, a ruku na srce, rezultati te evolucije su bili tanki.

Bend i nije imao nekog izbora nego se jednostavno ugasiti radi odsustva svekolike podrške.

The Pogues će ipak ostati zapamćeni, jer trebalo je imati ideju i u vremenu kad je sintesajzer carevao medijskim prostorom, kad je punk odavno bio mrtav, grunge u povojima, a klasični rock debelo zamotan u narcisoidnost i manirizam, i krenuti u pohod s “cajkom“.

Kapa dolje!


The Pogues – “Hell’s Ditch” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci