Pink Floyd – “1965 – Their First Recordings”

Studeni – 2015.

Bez ikakve najave, bez ikakve naznake, na tržište je pušten EP grupe Pink Floyd, pod nazivom “1965 – Their First Recordings”.
Na prvi pogled čudan potez, pogotovo kad se zna da je dovoljna samo jedna notica i izdanje se prodaje u milijunima primjeraka.
I naviše svega, EP je izdan u limitiranom izdanju od 1000 primjeraka.

Poznavatelji regulative su se sigurno samo nasmijali na ovo sve skupa, jer znaju o čemu se radi. Naime, na nivou Europske Zajednice je 2012. godine donesen zakon, po kojem sve snimke napravljene unatrag 50 godina, a koje nisu objavljene, postaju zajedničko dobro.

I kad se ovo zna, sve je jasno. Diskografska kuća je u cilju zaštite autorskih prava (čitaj, priljeva novca) izdala snimke i time “minutu do dvanaest” spriječila da postanu javno dobro.

U biti, ništa nova pod kapom nebeskom.


Pink Floyd – “1965 – Their First Recordings”

Sam EP se sastoji od ranih snimaka grupe, dok je Syd Barrett bio alfa i omega. No, kronološki se još ide dublje u povijest grupe, te je na nekim snimkama na gitari pored Syda i Rado Klose. Tu je još i Juliette Gale, žena pokojnog Richard Wrighta.

Kompozicije su klasične iz tog doba, dosad neobjavljivane. Četiri su napisane od strane Syd Barretta, (“Lucy Leave,” “Double O Bo,” “Remember Me” i “Butterfly”), dok je Roger Waters pridonio sa kompozicijom “Walk With Me Sydney”. Šesta i posljednja je obrada kompozicije Slim Harpoa, “I’m a King Bee”.

Izrada omota je povjerena Peter Curzonu iz Storm Studija.

U biti, ovo izdanje i ne bi smjelo biti iznenađenje, je su prije nekog vremena diskografske kuće počele sa izdavanjima neobjavljenih snimaka The Beatlesa, Bob Dylana i the Beach Boysa, a sve u cilju produljenja zaštite autorskih prava za sljedećih 20 godina.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci