Jorge Mario Bergoglio – “Wake Up!”

Studeni – 2015.

U životu nikada ne smijete reći.. nikada!
Ni u svojim najdubljim snovima nisam mogao sanjati da ću jednoga dana imati muzički portal, a ni u još dubljim snovima da ću na tom portalu pisati o – Papi!
Da, o Papi s Vatikanske adrese, čovjeku poglavaru Rimokatoličke crkve.

Upravo je osvanula vijest da papa Franjo namjerava izdati, ni manje ni više, ne crkveni, ne sakralni, ne komorni, već progresivni album. Na prvi trenutak nespojivo. Satima kopam po netu da bih se uvjerio da se ne radi o “hoaxu“, ili internet varki.

Ali izgleda da je istina, jer se čak pojavio i trailer. Prvi je vijest kao ekskluzivnu, donio muzički magazin Rolling Stone. Ne vjerujem da bi tako lako nasjeo na podvalu. Za njim su slijedili svi referentni portali na netu. Dakle, za pretpostaviti je, ili da je istina ili da se radi o muzičkoj podvali stoljeća.

Ajmo se prikloniti prvoj opciji. Dakle, 27. studenog, diskografska kuća Believe Digital izdaje album “Wake Up! Go! Go! Forward”, koji se sastoji od govora Papa Franje ukomponiranih u muzičku podlogu.

Album se sastoji od 11 “tema“, od kojih je samo “Wake Up!” na engleskom. Ostale su na talijanskom, španjolskom i portugalskom jeziku. Sadržaj tema je nepotrebno donositi, jer radi se o propovijedima, bitnosti, potrebitosti, o miru i očuvanju planete.

Za muzički dio ove priče je zadužen producent i art direktor, Don Giulio Neroni, koji je radio s manje više svim papama u posljednjih 50 godina. Neroni je pozvao Tony Pagliuca, orguljaša i jednog od vođa prog sastava, le Orme, koji je skladao muziku za temu “Wake Up! Go! Go! Forward”.

Ostale teme na albumu su u rasponu od popa do Gregorijanskog chanta.

I za kraj, možda najjači argument da se radi o stvarnom projektu. Album se već sada može naručiti preko glazbenog servisa, iTunes!


 “Wake Up!”

pope francis

1. “Annuntio Vobis Gadium Mangum”
2. “Salve Regina”
3. “Laudato Sie…”
4. “Poe Que’ Sufren Los Ninos”
5. “Non Lasciatevi Rubare La Speranza!”
6. “La Iglesia No Puede Ser Una Ong!”
7. “Wake Up! Go! Go! Forward!”
8. “La Fa Es Entera, No Se Licua!”
9. “Pace! Fratelli!”
10. “Per La Famiglia”
11. “Fazei O Que Ele Vos Disser”


Pope Francis & Damiano Affinito – “Wake Up! Go! Go! Forward!”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci