Sex Pistols – “Anarchy in the U.K.”

Studeni – 1976.

Početak ili ne, teško je decidirano tvrditi, ali trenutak kad su Sex Pistols izdali prvi singl “Anarchy in the U.K.”, de facto počinje era punk pokreta.

Iznikao na sumornim pločnicima velikog grada, po kojem je tumarala cijela armija omladine bez cilja i perspektive, punk u trenu zauzima svoje mjesto pod suncem i pokreće mase u nekom novom smjeru. Povijesno gledano, to se jednostavno moralo dogoditi, jer rock je krajem sedamdesetih već debelo utonuo u manirizam, umjetnici u samodopadnost i što je najgore, velika reciklaža je već počela. Uz časne iznimke, već se naslućivalo „grebanje po dnu kace“.

A i sam Jonny Rotten aka  John Lydon (ili obratno 🙂 ) je prilikom izlaska singlice rekao da je „rock uzet iz ruku mladih“. Ova izjava je skoro pa zaboravljena, ali u tih par riječi sublimira esencu pokreta. Dakako, odmah se krenulo s đonom na „dinosauruse“ i lavina se počela nezaustavljivo kotrljati.


Sex Pistols – “Anarchy in the U.K.”

Pored negativnih konotacija establišmenta, po izlasku je singl bio pozitivno primljen, poglavito jer je u sebi nosio bijes, besperspektivnost i svakodnevno sivilo koje je okruživalo Otok u tacherovsko  vrijeme.
Ovo je ujedno i jedino izdanje koje je grupa izdala za EMI, jer nedugo nakon njenog izlaska EMI raskida sve ugovore s grupom radi „Nedoličnog ponašanja i javnog psovanja“. U biti grupa je profitirala, poglavito manager  Malcolm McLaren, alfa i omega projekta. Naime, EMI je grupi unaprijed isplatio lijep iznos predujma za album, kojeg po raskidu ugovora nije tražio natrag.

“Anarchy in the U.K.” se našla na naknadno izdanom prvom albumu grupe, „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols“.

I za kraj, status.

Rolling Stone magazin je uvrštava na listu „500 Greatest Songs of All Time“ i to na #56. mjesto. Isto tako, uvrštena je na sličnu listu instituta Rock and Roll Hall of Fame, i boravi među 500 pjesama koje su oblikovale Rock and Roll.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci