Chris Farlowe – “The Art of Chris Farlowe”

Studeni – 1966.

Chris Farlowe izdaje treći album “The Art of Chris Farlowe”.

Iako je album u potpunosti snimljen s njegovom grupom “The Thunderbirds”, na naslovnici albuma se pojavljuje samo njegovo ime.

Na album su sudjelovala mnoga zvučna imena. Suradnički tim je predvodio Mick Jagger, koji je s Keith Richardsom, Chrisu dao četiri pjesme (“Out Of Time”, “Paint It Black”, “I’m Free” i “Ride On Baby”), koje su dakako Rolling Stonesi kasnije izdali na svojim albumima.

Pored Mick Jaggera tu je bio i Carl Palmer, bubnjarska zvijezda u usponu, te Andy White, koji je umjesto Ringa svirao bubnjeve na prvom singlu Beatlesa, a cijeli proces nastanka albuma “The Art of Chris Farlowe” je nadgledao Andrew Loog Oldham, producent i manager Rolling Stonesa.

Ne može se reći da je album bio neuspješan, jer ipak, singlica “Out Of Time” je došla na #1 mjesto UK Top liste singlica.


Chris Farlowe – “Out Of Time”

Ono što ipak bode oči jest disproporcija uloženog i dobivenog na dužu stazu. Nameće se paralela s Joe Cockerom, koji je isto tako pjevao obrade i svoje albume plasirao istom auditoriju kao i Chris Farlowe. Dosezi Joe Cockera su poznati, te o njima ne bih ovom prilikom, već samo poentirao zašto Farlowe nije uspio kao i on.

Daleko od toga da je Chris Farlowe “looser”, ali svojim albumima se nije primakao ni blizu komercijalnoj strani Cockerovih ostvarenja. Jedan od razloga leži i u činjenici da je Farlowe tijekom karijere naginjao progresivnijem izričaju, surađujući sa sastavima Atomic Rooster i Colosseum, dok je Cocker pažljivo gradio karijeru, nastojeći ostati pod reflektorima bar s jednim hitom godišnje.


Chris Farlowe – “Paint It, Black”

Na drugu stranu, Farlowe nije bio tih ambicija i to ga je na dugu stazu koštalo (komercijalne) popularnosti. Ipak, povijesno gledano, Chris Farlowe je svoju ulogu uspješno odigrao, unijevši soul/blues u izričaj Atomic Roostera, njegov je vokal izvanredno “legao” u Colosseumu, dok je solo radovima stvorio malu, ali odanu rijeku sljedbenika (poglavito u Njemačkoj!).

Bilo kako bilo, album “The Art of Chris Farlowe” je dobar album, koji nažalost, ipak ne drži zub vremena. Slušajući ga danas u povodu pisanja ovog kratkog vremeplova, ne mogu se otrgnuti osjećaju da je ipak trebao nekako drugačije izgledati.
Ali lako je biti general nakon bitke!


Chris Farlowe – “The Art of Chris Farlowe” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci