Gary Moore – „Blues and Beyond“

Studeni – 2017.

Mimo grandioznog solo opusa i albuma snimljenih s grupama i suradnicima, Gary Moore je zadužio muzičku zajednicu s jednim velikim. A to veliko je blues, kojeg je povratkom u te vode devedesetih „urbanizirao“ i time pripremio za sljedeće stoljeće.

Da se razumijemo „urbani blues“ se vezuje za grupe s kraja šezdesetih (Fleetwood Mac, ..), ali sve legende i veliki sastavi su do devedesetih nestali ili potpuno promijenili svoj izričaj. U tom kontekstu Gary Moore ostaje istureni igrač, koji iza sebe doduše ima armiju, ali jednostavno bio je sam na top listama.

Kad je devedesetih prošlog stoljeća okrenuo leđa teškom izričaju i počeo izdavati blues albume, malo je tko očekivao renesansu cijelog žanra koja će počivati na njegovim djelima.
I baš se to dogodilo!


Gary Moore – “Ain’t Got You”

Gary Moore je preminuo 2011. godine i iza sebe ostavio pustoš, prazninu u kojoj je stalo mnogo bluesera njegove orijentacije, ali svejedno, rupa je prevelika da bi se „začepila“.

Kako bi se koliko toliko pokrila potražnja za ovim umjetnikom (albumi mu se još uvijek prodaju u klasičnim nakladama i pored toga što je umjetnik mrtav, ili radi toga?), diskografska kuća BMG lansira veliko izdanje koje pokriva blues opus standardnim snimkama, neobjavljenih snimkama, živim snimkama i snimkama nastalim u suradnji s mnogobrojnim suradnicima. (a njih ima, spomenimo samo neke, George Harrison, Jack Bruce, Ginger Baker, Greg Lake, BB King, Albert King, Albert Collins, ...), te snimkama nastalim s grupama u kojima je svirao.

Album je izdan u nekoliko formata, dupli CD, četverostruko vinilno izdanje, i dakako, dostupan je za download….

Unutar paketa je i biografija Gary Moorea, napisana od strane Harry Shapiroa „I Can’t Wait Until Tomorrow“


Gary Moore – “Tell Me Woman”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci