Yes – „Fragile“

Studeni – 1971.

Yes izdaju četvrti album „Fragile“.

Album je po mnogočemu predstavljao kamen temeljac grupe koja se s njime vinula u do tada, u progresivnom rocku nepoznate visine.

Ajmo redom.

„Fragile“ je bio prvi album na kojem je na klavijaturama bio Rick Wakeman, mag svega što ima tipke.

Ovaj album je prvi čiji je omot dizajnirao Rodger Dean, koji će postati zaštitni znak grupe u skoro svim budućim izdanjima. Nadalje, na ovom albumu je Eddie Offord sebe potvrdio ne samo kao vrsni ton majstor nego i kao producent, te će i on ostati s grupom čitav niz albuma.

I naposljetku, ovaj album je označio prekretnicu u radu grupe samim tim što se popeo na top liste albuma, i to, na #4 mjesto u Americi i #7 u Engleskoj. Dotad neviđeni uspjeh jedne progresivne grupe.


Yes – “Heart of the Sunrise”

Dakako, nakon ovog albuma slijede još veći i jači da bi grupa svoje vrhunce doživljavala na stadionima koje je dupkom punila. Kulminaciju je doživjela sa trostrukim albumom snimljenim u živo, „Yessongs“, kad su pred prepunim auditorijem prezentirali dotadašnje stvaralaštvo praćeni simfonijskim orkestrom. Bio je vrh vrhova progresive!

Nakon toga je moglo uslijediti samo jedno – put prema dolje.

Punk i manirizam su taj silazak debelo ubrzali.


Yes – “Fragile” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci