Led Zeppelin – “Led Zeppelin IV”

Studeni – 1971.

Euforija zvana Led Zeppelin je bila na vrhuncu kad je kvartet ušao u „studio“ i počeo sa snimanjem svog četvrtog albuma.

Teško je iz perspektive današnjih, “konzumerizmom” zatrovanih dana predočiti što je to značilo za medije i auditorij, pa i kritiku. Prethodnik je bio jedan od najočekivanijih albuma u povijesti moderne muzike, ali nasljednik, četvrti po redu jest bio naj, najiščekivaniji album u povijesti moderne muzike. Čak su i dnevne novine iza i mimo „Željezne Zavjese“ pisale o tom događaju i nestrpljenju koje vlada u iščekivanju albuma.

Nitko nije znao što ide sljedeće!
Led Zeppelin su već jednom promijenili smjer i nakon početne nevjerice, pridobili sve na svoju stranu. (“Led Zeppelin III”). Svi su znali da i ovaj put ide nešto, ali nitko ni približno što?!

Album je izašao i za razliku od prethodnika, instant je zarobio sve i svih, no, ne bez početnih „tegoba“. Iako je publika očekivala (ponovo!) “Whole Lotta Love”, dobila je “Stairway to Heaven”. Pomalo čudno danas zvuči činjenica da kompozicija, koja je postala jedna od najizvođenijih u povijesti muzike uopće, u svojim prvim danima postojanja nije izazvala veću pažnju. U biti počela se “kotrljati” kad je bend odbio skratiti kompoziciju na FM vrijeme trajanja od tri minute. Ne imajući izlaza, DJ-evi širom svijeta su je puštali u integralnoj verziji i lavina se pokrenila.


Led Zeppelin – “When The Levee Breaks”

Samo snimanje albuma je bilo bizarno i u bizarnim okolnostima, ali producent Jimmy Page je točno znao što hoće i kako će do toga doći. Tako su npr bubnjevi (a nakon toga i sve ostalo), za pjesmu „When The Levee Breaks “, posebno uvod, snimljeni u viktorijanskoj kamenoj kući (gdje su se svi smrzavali, jer u sred zime nije bilo grijanja!). Scena za snimanje je bilo kameno stubište s mikrofonima okačenim o visoki plafon. Tako je Jimmy dobio točno zvuk kakav je htio. (Ovo je samo mali detalj, daljnje nabrajanje bi daleko odvelo.)

Omot albuma je bio “samoubistvo“, kako su prognozirali kritičari. Naime, omot ne sadrži apsolutno nikakve informacije, kako o grupi tako i nazivu albuma, tako da je u biti izdan bez imena (“Untitled“), da bi ipak radi neke katalogizacije dobio naziv “IV“. Tu i tamo se naziva “ZoSo”, po derivatu Jimmyjevog simbola. (svaki član grupe je imao svoj simbol)

No, odsustvo imena albuma i naziva grupe s omota ne da nije naštetilo, već je pridonijelo misticizmu koje se oko ovog albuma isplelo.

Prodaja albuma je bila monstruozna, doslovno. Album je zavladao top listama i prodao se do danas u 37 miliona kopija. Samo u Americi je 23 puta certificiran Platinastom tiražom!


Led Zeppelin – “Led Zeppelin IV” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci