CSN&Y – definitivan kraj!

Listopad – 2013.

Ono o čemu se nagađalo, tog je Listopada isplivalo na površinu. Jedna od rijetkih super grupa koja je dostojno opravdala svoje postojanje, a i sam naziv, prestaje postojati, čak i kao labava asocijacija četvorice velikana.

Naime Neil Young je kategorično izjavio da više nema CSN&Y, ali isto tako, izrazio privrženost i poštovanje spram ostale trojice. Čak je otišao toliko daleko, da je Stevena Stillsa nazvao prijateljem, podižući gitaru koju mu je ovaj poklonio. Svi koji znaju Younga i njegovu narav, sam pojam „prijatelj“ ima ogromnu težinu.

Sa druge strane, David Crosby potvrđuje Youngovu izjavu, uz pomalo posprdan komentar, koji bi se u slobodnom prevodu mogao prevesti kao:
„Znamo mi da od okupljanja CSN&Y nema ništa. Ne treba nam Young da bi to shvatili“
David je uz to još dodao, da je Young ljut na njega, ali nije ulazio u detalje.

Dakle, sve u svemu, gotovo je.

A počelo je 1969 godine kad su se nakon raspada matičnih grupa okupile tri zvijezde pop folk scene, Graham Nash (The Hollies), Steven Stills i David Crosby (Buffalo Springfield).

Prvi album je postigao ogroman uspjeh te su htjeli krenuti na turneju. Kako je sviranje u studiju ipak jedno, a u živo nešto sasvim drugačije, pridružili su Neil Younga, mladu zvijezdu u usponu. Kao kvartet su poharali sve kontinente, svojim albumom „Deja Vu“ i nakon njega, živim, „Four Way Street“. Ovaj potonji ih je zacementirao kao koncertne atrakcije.

Svi su nakon nekog vremena stvorili solo karijere, ali se isto tako povremeno udruživali povodom raznih događanja i obljetnica. Pa čak i izdavali albume.

Kad je David Crosby 2013-te krenuo na turneju, promovirajući svoj novi album, CSN&Y  su se okupili i krenulia na paralelnu turneju, usklađujući termine s Davidovom. Uspjeh je bio van svih očekivanja i turneja se razvukla. Očito je neštko krenulo u krivo jer je Neil Young, kojem je solo karijera u neprekidnom usponu, davao u najmanju ruku čudne izjave za medije. Mnogi su to tumačili činjenicom da i Neil Young ima novi album, „Storytone“, te se osjetio potisnut u stranu.

Priča je završila kak oje završila, iako, … , iako u show businessu ipak, ne postoji ono konačno zbogom, doli onog ultimativnog, biološkog.

Stoga, dokle god ultimativni posjetitelj ne zakuca na njihova vrata, postoji nada.

Povezani članci