Bruce Springsteen – “Letter to You”

Boss za 21. stoljeće!

Nije čudo što svi Springsteena zovu Boss !!!

Evo nakon ne baš duge i inovativne reklamne kampanje  izašao je i dvadeseti Springsteenov studijski album pod imenom ”Letters to You”.
Album je snimljen sa starim pajdašima tj. s E-Street Bendom. Prema riječima samog Springsteena album je snimljen iz  „prve“, u pet dana!

Da se vratim malo u prošlost.
Springsteenu to snimanje „na prvu“ nije strano. Svoj krucijalni album „Nebraska“ snimio je u kupaonici na četvero kanalnom Revox magnetofonu. Remek djelo „We Shall Overcome“  je snimio također iz „prve“ u par dana u svojoj kući s pajdašima iz Seeger Sesion benda.


Bruce Springsteen – “Letter to You”

Za sami početak u glavu. ”Letters to You” je fenomenalan album. Album koji tuče u glavu, budi emocije, tira na razmišljanje i svakim slušanjem se sve dublje uvlači pod kožu. Album nije pre-produciran kao na primjer „Magic“, ali to što je napravljen u kućnoj radinosti daje mu „ONO“….. !

Simbioza Springsteena i E-Street Banda opjevana je mojoj recenziji s koncerta u Berlinu 2016 godine, ali na ovom albumu je na jednom malo, ali baš malo višem nivou.

Jednostavno pažljivim slušanjem albuma par puta sam sebe doveo u nedoumicu. Pa da li je moguće da je sve ovo snimljeno od frlje ? Ta nedoumica je možda najbolji kompliment muzičkom  izražaju na samom albumu.

Album ”Letters to You” sadrži dvanaest pjesama. Uz devet novih pjesama objavljene su i tri nikad ranije objavljene iz sedamdesetih ”Jane Needs a Shooter”,”If I Was the Priest”, te ”Songs for Orphans”. Istine radi sve tri pjesme su često izvođene  na Bossovim koncertima, te su kao takve  bile objavljene na Live seriji albuma. Ta live serija albuma inače je dobavljiva samo na Bossovom  portalu, te se kompletni albumi mogu nabaviti po smiješnim cijenama.


Bruce Springsteen – “Ghosts”

Da  se vratimo albumu.

Album otvara akustična ”One Minute You are Here”. Prekrasna balada lirskog ugođaja Nastavlja se s hitoidnom ”Letters to You”. Tipična Bossova buduća koncertna uspješnica.

„Burnin’ Train“ udara ka čekić. Tira te da odvrneš pojačalo, te da digneš suside sa stola … . I tako do samog kraja do završne “I’ll See You in My Dreams”.

Sada, kako ne spomenuti fenomenalnu ”Ghosts” , posvetu svojim preminulim pajdašima iz E-Street banda,  „Rainmaker”,  britku kritiku trenutne političke situacije u Americi …. .

Ali, trebam vas pripremiti i na ne baš malu promjenu u samom muzičkom izražaju Springsteena i E-Street banda. Naime sve zajedničke albume odlikovao je uz gitare dominantan zvuk saksofona  Clarence Clemonsa, koji je preminuo 2011 godine. Kao što je Springsteen naglašavao na svakom zajedničkom koncertu Clemons je bio ona kohezivna snaga koja je činila razliku kako na sceni tako i u studiju.

Boss pragmatičan kakav je na ovom albumu, duhače stavlja u drugi plan. Na samom albumu čuju se tek pozadini, bez onih Clemonsovih solo dionica. U prvom planu su gitare njega i Litlle Stevena. I ispalo je fenomenalno.


Bruce Springsteen – “The Power Of Prayer”

”Letters to You” je nakon albuma ”The Rising” najbolji Bossov album u 21 stoljeću (s E-Street Bandom!!!). Fenomenalno odsviran, produciran, muzički dubok, …, muzika s dušom.

Velika je šteta što po izdavanju albuma po Bossovom običaju ne slijedi turneja. Zbog trenutne situacije s Covidom, Boss i pajdaši planiraju planetarni đir početkom 2022. Do tada triba guštat u ponuđenom.

U inflaciji neznanja koje je zavladalo na našim prostorima poznatiji je Hugo Boss nego Bruce Springsteen zvani BOSS. Toplo se nadam da će ovaj album bar malo okrenut kazaljku u smjeru trajnih vrijednosti koje predstavlja ovaj album. A ako ne i okrene, ima nas  još koji znamo koji je pravi Boss.

Pjesnik potlačenih , prezrenih i nas običnih ljudi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci