Lynyrd Skynyrd & tragedija !

Listopad – 1977.

Tog Listopada 1977. godine svijet muzike je bio zavijen u crno.

Muzika je izgubila Ronnie Van Zanta, Steve Gainesa i Cassie Gaines, ili drugim riječima, dušu i srce grupe u usponu, Lynyrd Skynyrd.

Grupa je netom izašla iz studija sa snimanja albuma „Street Survivors“, iza njih su bili veličanstveni hitovi, „Free Bird“, „Sweet Home Alabama“ …. . Album je u ta tri dana, od izlaska do nesreće već dosegao zlatnu tiražu i sve je upućivalo da je Lynyrd Skynyrd od “jednog od velike petorke”, krenuo u vodstvo i od Allman Brothers Benda na putu da preotme titulu najvećih u Southern miljeu.


Lynyrd Skynyrd – “Freebird” / Oakland Coliseum Stadium 1977.

Sudbina je kirurškim rezom uzela ono što joj je bilo dragocjeno, ….
Tog kobnog dana, iz neobjašnjivih razloga, avion s kojim su putovali na koncert je ostao bez goriva te se sunovratio u močvaru. Poginulo je šestero od 24 putnika, uključujući i zvijezde u usponu.

Kako sudbina kroji živote svjedoči i podatak da je isti avion planirala unajmiti grupa Aerosmith, ali su odustali zbog tehničke nesigurnosti aviona.

Nakon ovog udesa grupa prestaje s radom uz obećanje da nikad više neće zasvirati pod imenom Lynyrd Skynyrd. Kako krv nije voda, kad je Zantov mlađi brat Johnny stasao, samo se nametnulo i 1987. godine spremno uskače na njegovo mjesto.
Legenda živi do današnjih dana.

Na spomen na preminule, pogledajte jedan od posljednjih nastupa grupe u originalnoj postavi. Legendarna, „Free Bird“!

Što reći  … teško se riječima može opisati!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci