Bob Dylan dobio Nobela!

Listopad – 2016.

Bob Dylan je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Vijest je kao bomba odjeknula širom zemaljske kugle.

Dylanu je 72 godine i od mladih dana se etablirao kao glasnogovornik cijele jedne generacije, da bi potom prešao u više umjetničke sfere i počeo stvarati karijeru ili bolje rečeno, karijere, koje ni jedan umjetnik u povijesti umjetnosti nije napravio.

Izlišno je ovdje i sada o tome pisati, jer fokus je ipak na njegovo književno djelovanje, ali kad bi se Dylanmorao” sumirati u par rečenica onda bi to ovako izgledalo:

Za svoga života je napravio nekoliko KARIJERA i sa svakoj je bio u svjetskom vrhu. Najkarizmatičnije u svemu tome jest činjenica da pojedine karijere baš i nemaju dodirnih točaka jedne s drugima. Nevjerojatna mogućnosti transformacije i svemirske elokvencije su mu napokon priskrbile ono što su svi priželjkivali, ali iskreno, nitko nije očekivao – Nobelovu nagradu!

Kad je 1959. godine Robert Allen Zimmerman prvi put zasvirao u lokanom caffee baru u Minnesoti, nije ni sanjao da će za koju godinu postati idol mladih diljem svijeta. Možda se nadao, kao i svi umjetnici, da će uspjeti, pa s time i postati netko i nešto. Da, i to je i postao, ali sigurna sam da nitko nije očekivao Nobela.

Što drugo reći – čestitke i naklon do poda.

Službena izjava odbora za dodjelu, nagrada se dodjeljuje: “for having created new poetic expressions within the great American song tradition”

 Bob Dylan wins 2016 Nobel Prize in literature (Announcement Video)

Ali, Dylan ne bi bio to što jest da je … , pogađate. Nije bio na proslavi dodjele, nije se prvih nekoliko tjedana od kako je lansirana vijest uopće javljao na telefon nikome, pa ni organizatorima koji su mu službeno htjeli saopćiti vijest. Tek nakon nekoliko mjeseci je preuzeo nagradu i pri tom, vjerojatno jedini koji nije održao govor pred auditorijem, već je poslao video snimku.

To je Bob Dylan, jedan , jedini, neponovljivi genije koji iza sebe ima desetak karijera, od kojih svaka kuca na nebeske visine.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci