Manfred Mann’s Earth Band – “Masque”

Listopad – 1987.

Manfred Mann’s Earth Band izdaje trinaesti album “Masque”.

Iako su tavorili u drugom razredu otočkog (progresivnog) rocka, Manfred Mann’s Earth Band je imao vjerno sljedbeništvo i na neki način je sjedio na dvije stolice.

Ona progresivna mu se tu i tamo ljuljala, ali nikada nije kolabirala, dok je ona main-streamovska postojano držala sastav iznad površine dozvoljavajući mu da živi i preživi mnoga ljeta. Imajući hitove na top listama, Manfred Mann je sa svojim bendom uspješno plovio prema kraju dekade u vremenu kad su veličine iz šezdesetih u rocku već bile “history“.

Iako je sastav bio izložen personalnim promjenama, sam Manfred nije nikada napustio svoj bend i s njime su još bila dva vjerna člana, koji su tvorili jezgru svake inkarnacije. Time je i s te strane sastavu bila zagarantirana dugovječnost.


Manfred Mann’s Earth Band – “A couple of mates”

Sam album “Masque” je pomalo čudan hibrid, ali ono što je možda najbitnije, okrenut je progresivnom izričaju. Nastao djelom na temeljima krhotina nikad izdanog albuma koji je daleke 1973. godine lansiran na police, radi neslaganja autora Gustava Holsta da mu se djelo publicira u ovakvom obliku. Manfred Mann je naime kao predložak uzeo “Planets Suite”, Gustava Holsta i prearanžirao/prilagodio svom izričaju.

Ne mireći se s porazom, Manfred dio suite izdaje na albumu “Solar Fire”, kojeg je izdao te iste, 1973. godine, te jedan dio na albumu “Masque” (podnaslov albuma je “Songs And Planets “, što upućuje na izvor materijala na njemu).

Bilo kako bilo, album je naišao na miješani prijem i ujedno postaje posljednji album ovog sastava prije ponovnog pokretanja 1991. godine.

Manfred Mann’s Earth Band je bio dobar sastav i svojim je djelovanjem u neku ruku približio progresivni izričaj masama koje su obitavale na top listama i obrnuto. Bili su u stvari most dvaju svjetova i to im je možda i najveća zasluga u povijesti muzike.


Manfred Mann’s Earth Band – „Geronimo’s Cadillac“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci