Eric Clapton – “Happy Xmas”

Listopad – 2018.

Da je netko prije pola stoljeća rekao da će Eric Clapton objaviti božićni album, to ne bi bio niti vic, a kamo li što drugo.

Gitaristički heroj kojem su još u mladim danima dali božansko obilježje, čovjek koji je revolucionirao sviranje gitare i s grupom Cream unio revoluciju u muzički izričaj prošlog stoljeća, čovjek koji je bio u stanju stati na pozornicu i odsvirati improvizaciju od sat vremena, a da pri tom nitko nije znao da li je uvježbana ili je izašla tog trenutka, čovjek koji je u životu imao toliko uspona u nebesa i padova u pakao, izdao Xmas album!!!!

Zna se da su Xmas albumi ciljani “komadi muzike” koji imaju svoju svrhu u samo jednom, štancanju love bez obzira na išta. Ovaj pristup je tijekom vremena ustalio beskrupuloznu shemu u kojoj diskografske kuće plivaju kao riba u vodi.


Drugim riječima, osim časnih izuzetaka (Jethro Tull), Xmas albumi su pravilu prazna kičasta (ne)djela koja se slušaju jedan dan na godinu i to je to.

E sad, kako reagirati na ovu činjenicu u ovom kontekstu?
Dobro, on je sve sve obojao u blues, dao je pečat, ako ne svakoj onda većini kompozicija na albumu, ali ipak, Eric Clapton i Xmas album!??

Ali, svako čudo za vremena, pa tako i to. Već koji mjesc kasnije ili pak godinu, nitko neće više prstom upirati u ovaj album kao na neko nedonošće, već kao jedna u nizu u opusu.

Tako to ide!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci