The Residents – “Not Available”

Listopad – 1978.

Na tržište dolazi album „Not Available“, avangardne grupe The Residents.

Namjerno sam napisao, „Na tržište dolazi“, jer album nije izdala grupa već njihova diskografska kuća Cryptic Corporation, poglavito radi praznine koja se pojavila neprestanim odgađanjem izlaska albuma „Eskimo“, koji nikako da se finalizira.

Kao i svako izdanje ove grupe, i “Not Available” ima svoju priču, ali najprije o samoj grupi, jer je širem auditoriju potpuno nepoznata, što joj je, vjerovali ili ne, i cilj.

Dakle The Residents je jedina grupa u muzičkom svijetu koja nikada nije izašla u javnost s imenima članova grupe. Od prvih nastupa pa sve do nedavno, kad su djelomično otkrili identitet, na pozornicici nose odjela, maske, ili uglavnom, zaštitni znak grupe, masku u obliku velike očne jabučice. Nadimke imaju, i to je sve.


The Residents – “Edweena”

Prvom albumu „Meet the Residents“ je prethodila burna pret-povijest, sve do rađanja imena, koje je došlo slučajno. Naime, prve demo snimke kao grupa, su poslali nekoj diskografskoj kući, ne navodeći adresu na koju se pošiljka eventualno treba vratit, ukoliko ne bude uručena. Poštanski službenik, revan kao i svi državni službenici, umjesto adrese pošiljatelja, stavlja Residents.
To im se svidjelo, i od tada nose to ime.


The Residents – “Never Known Questions”

Album „Not Available“ je grupa snimila nakon prvijenca, ali sljedeći „teoriju zaborava“, on nije smio biti izdan. Prema toj teoriji, djelo je trebalo biti izdano tek kad svi sudionici zaborave da je ikada bilo napravljeno. Kako je album ipak izdan, bez njihovo odobrenja, par godina nakon nastanka, ipak je teorija bar djelomično poštovana.

O grupi The Residents bi se mogli pričati danima, a opet ne reći sve što je bitno. Ova neobična avangardna grupa, je od samog dolaska na scenu bila nešto posebno i to je i ostala.


The Residents – “The Making Of A Soul”

Koncepti koje su razvijali su bili daleko, daleko ispred vremena u kojem su nastajali. U mnogim slučajevima, dakako, teško shvaćeni i prihvaćeni.

Tako se recimo na albumu „Commercial Album“, našlo 40 pjesama u trajanju od minute. Na omotu albuma su instrukcije za slušanje, koje kažu, da se pjesma, ako se hoće slušati kao pop pjesma, mora preslušati tri puta i tek onda krenuti dalje. Dubinu ovog pristupa, vjerujem ne treba objašnjavati, pogotovo u današnjem kontekstu opće idiotizacije muzike.


The Residents – “Epilogue”

Isto tako, moram spomenuti, da je uz ovu grupu vezan prvi muzički film/video clip, koji datira iz početka sedamdesetih, da su isto tako, pioniri scenske prezentacije kombinacije svjetla i zvuka.

Osnovali su diskografsku kuću, Ralph Records, koja ugošćuje prvenstveno avangardne umjetnike i grupe.

The Residents su aktivni do današnjih dana!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci