Steve Hackett Genesis Revisited -Selling England by the pound & Spectral Morning;Live at Hammersmith

Genesis nakon Genesisa

Prije same recenzije albuma par kratkih crtica o projektu Genesis Revisited.
Kao što je poznato Genesis su u hibernaciji od 2007 godine. Bivši član sastava i lead gitarista Steve Hackett 2010 u suglasnost s ostalim bivšim i sadašnjim članovima sastava osnovao je nazovimo ga tribute band Genesis Revisited.

Projekt je zamišljen na način da se od „zaborava“ izvuku pjesme iz progresivne faze ovog velikog sastava. I tako prije svojih 10-tak godina gruda snijega se počela kotrljati.
Prvi sramežljivi nastupi su bili u malim klubovima, pa većim …. . Od prvog koncerta Hackettov projekt je dobio je fantastične kritike te veliku podršku publike. Sam sastav čine od samog početka Steve Hackett, te na vokalu Nad Sylvian.
Puno velikih imena je u ovih 10-tak godina prošlo bandom pa da nabrojim neke
Bil Brudford (Yes, King Crimson, Genesis..), Tony Levin (King Crimson), Chester Thompson (Genesis) , John Wetton (King Crimson, Roxy Music) i još mnogo drugih. Sama navedena imena pokazuju ozbiljnost samog projekta.

Uspjeh je iznenadio i samog samozatajnog Hacketta, ali usprkos svemu on je ostao na zemlji te i dalje inzistira na dvoranama do 5000 sjedećih mjesta. Ništa više. Punjenje stadiona i mamut dvorana nije upitno, ali u pitanju je princip, jako rijedak u današnje vrijeme.
Ništa više od 5000 posjetilaca!!!


STEVE HACKETT – “Under the Eye Of the Sun” / (Live at Hammersmith, 2019)

Kao što sam naveo kritika s oduševljenjem prati projekt a publiku nećemo ni spominjati. Karte za turneju su u pravilu razgrabljene u roku od 2-dana. Pa u čemu je tajna uspjeha ovog projekta?
Za početak treba poslušati album “Live at Hammersmith”.

Istine radi ovo nije jedini uživo album Genesis Revisited, svi odreda su izvanredni, ali ovaj sadrži onu esenciju prog faze Genesisa– remek djelo “Selling England by the Pound”.

Album je snimljen na posljednjem koncertu Selling England by the Pound turneje. Koncert je održan u Studenome 2019 u Hammersmith Apollo klubu pred 3574 sretnika. Sam koncert je bio zadnji na turneji (nažalost samo UK) , turneji koja je dobila aklamacijski fantastične kritike od svih važnih medija u muzičkoj industriji. Kritike su bile toliko dobre da ih je Hackett u šali proglasio neozbiljnim.

Sam koncert i album je podijeljen ma dva djela. U prvom djelu se izvode pjesme sa Hackettovog solo albuma “Spectral Morning”. Tu se nema što kazati. Čašu vina u ruke i poslušati pjesme “Every Day”, “The Virgin and Gipsy”, “Spectral Morning”, …. . Uvod u ono …. .

Drugi dio počinje s fantastičnom “Dancing with Moonlit Knighting”. Hackett plete po gitari Sylvian piva… . Imaš utisak da je ispred tebe Gabrijel. U samoj pjesmi nema mnogo aranžerskih intervencija osim što su diskretno izbačeni prenaglašeni sintesajzeri, te dodana flauta Hackettovog brata Johna.
Slijedi “I know what I like”, pjesma koju sam na originalnom albumu obavezno preskakao. Jednostavno svojom hitoidnom konstrukcijom nije mi se uklapala u srž albuma.


STEVE HACKETT – “Déjà Vu” / (Live at Hammersmith, 2019)

Međutim na ovom albumu središnji dio je kompletno preuređen. John Hackett se uhvatio saksofona i zajedno s bratom cipaju…. . Puno lipo i napokon vrijedno slušanja.Pjesma je produžena na cca 10-tak minuta. Po meni puno bolja od originala!!!

Nastavlja se s genijalnom “Firth to Firth”. Ta stvar je toliko dobra da nije bila nikakva intervencija. Izvedena moćno i s ushitom svih muzičara. Genesis u punom sjaju.

I tada iznenađenje. Pjesma “More Fool Me”. Za neupućene to je prva pjesma na kojoj je vokal bio Phill Collins u Gabriel eri. Nad Sylvian je veliki pjevač. Ali kako je ovdje skinija Collinsa. Ma kakvi skinija obrisa prašinu s njime. Čisto za oktavu više od originala.
Fantastično!!

“The Battle of Epping Forest” vraća nas u 70-te. Fantastična flauta , Nadov vokal… . Vidim Genesis.
Slijedi “After to ordeal”. Hackettovih 5 minuta na originalnom albumu. I ovdje. Hackett plete uz novi solo na gitari u središnjem djelu kompozicije. Čisto i predivno. Hacketteovski!!!
Slijedi epska “Cinema show”. Po meni je ova izvedba bolja nego na “Second Out” albumu . Pametnome dosta. Nastavlja se s “Aisle of Plenty” s Nadovim vokalnim bravurama i flautom
Johna Hacketta. Lipo!

I dolazim na nepoznati teren. Pjesma “Deja VU”. Nikad prije izvođena. Trebala je biti sastavni dio albuma “Selling England … “, ali zbog fizičkih ograničenja LP-a nikada nije završena, ni izdana.
Sada skoro 50 godina poslije uz dozvolu Gabriela i ostali pajdaša iz originalnih Genesisa izlazi na svjetlo dana. Riječ je o elegičnoj baladi. Vridi je poslušati, ali meni nije baš sjela.Možda bi bilo bolje da je ostala u škafetinu.
Za kraj koncerta izvedene su klasici “Dance on a Volcano”, te prearanžirana “Los Endos” produžena na skoro 10 minuta.


STEVE HACKETT – “Selling England by the Pound & Spectral Mornings: Live at Hammersmith” / (Trailer)

I što kazati na kraju. Definitivno Genesis Revisited nije tribute band. Znamo da u mnogim grupama nema originalnog člana. Ovdje imamo Hacketta. Kvaliteta izvedbi je na takvom nivou da nadmašuje u mnogim segmentima jedan od naj live albuma svih vremena “Second Out”.
Osim toga Hackett i pajdaši sviraju i osjećaju Genesis. Pa Nad Sylvian je superioran vokal Gabrielu, a pogotovo Collinsu. Pošto se AOR frakcija Genesisa spremaju na turneju, a Collins nije baš najzdraviji treba im dodati Hacketta i Sylvana. Ne bi bilo stadiona kojeg ne bi napunili. Ali to je moja fikcija, koja će nažalost i ostati fikcija.

U svakom slučaju album vrijedan pažnje. Slušati i guštati. Remek djelo prog ere rocka u malo izmijenjenom ruhu. Ali ostaje remek djelo!!!!

P.S. Pitali su Hacketta zašto ne obraduje album “Lamb lies down on Broadway”.
Odgovor: Čekam Gabriela…

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci