Booker T. & the M.G.s. – “Green Onions”

Listopad – 1962.

Booker T. & the M.G.s. izdaju singlicu, “Green Onions”.

Ovaj instrumental počinje svoj život u zadimljenom studiju Stax Recordsa.

No, povijest ovog evergrina seže par godina ranije, kad Booker T oformljava kućni bend Stax Recordsa. U to vrijeme je bilo normalno, da svaka diskografska kuća, pogotovo male neovisne, imaju svoje kućne bendove, koji su u studiju popunjavali rupe na snimanjima. Tako se štedjelo na novcu i resursima, jer malo tko od izvođača je mogao sebi priuštit vlastitu grupu.
Takva su vremena bila.

Paralelno sa aktivnom ulogom u svakodnevnom snimanju, grupa Booker T. & the M.G.s. sakuplja svoj materijal i izdaje ga najprije na singlici. Sudbina je htjela da to bude „Green Onions“, koji grupu lansira na top liste.

“Green Onions” se penje na Billboard Hot 100 i dolazi do trećeg mjesta te tu stoji skoro dva mjeseca. Istovremeno, penje se na prvo mjesto „Soul Singles“ liste i tu stoji pune četiri tjedna.


Booker T. & the M.G.s. – “Green Onions”

U Engleskoj dolazi tek u dvanaestom mjesecu, i tu se penje do #7. mjesta. Rolling Stone ga smješta na #183. mjesto svojih „500 najvećih svih vremena“. 1999 godine dobiva još jedno priznanje, „Grammy Hall of Fame Award“.

I na kraju, 2012. godine Library of Congress’s National Recording Registry ga stavlja na svoju listu zaštićenih kulturnih dobara.

Sve te brojke u biti malo govore slušatelju koji slučajno nabasa na radiju na ovu kompoziciju. Ono što govore, jesu obrade, koje se broje u stotinama.

Evo liste najpoznatijih umjetnika i grupa, koji nisu odoljeli zaraznom uticaju ove teme:

Henry Mancini
The Ventures Dan Aykroyd, as his character Elwood J. Blues of the Blues Brothers
Mongo Santamaría .
Tom Petty and the Heartbreakers Paul Hardcastle
Graham Bond .
Pink Floyd
Roy Buchanan
Johnny Thunders
Milt Buckner
Jack Costanzo
Georgie Fame
Mike Bloomfield & Al Kooper
Byron Lee and the Dragonaires
Jamaican Shaggy and British artist Maxi Priest.
Harry James
The 5.6.7.8’s .
Egyptian Lover


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci