The Doors – “Strange Days”

Rujan – 1967.

The Doors izdaju drugi album “Strange Days” .

Nastao na temeljima prvijenca, “Strange Days” donosi The Doors u naponu snage i kreativnog zanosa.

Na albumu su se našle i dvije singlice, “People Are Strange” i “Love Me Two Times”, koje dolaze na Top 30 Billboarda, krčeći put albumu koji se smješta na #3 mjesto najprestižnije top liste na svijetu. Tako visoka pozicija mu je priskrbila zlatnu tiražu već u godini izlaska, da bi tokom vremena postigao platinastu.

Pored singlica, na albumu su se našle dvije kompozicije koje će do kraja karijere obilježiti Jim Morrisona i njegov opus. Prva je “Horse Latitudes”, koja svojoj monumentalnom lirikom i neuobičajenom muzičkom podlogom spada u najimpresivnije teme moderne muzike. Druga je “When the Music’s Over” koja postaje koncertni standard grupe, ali i perjanica cijelog opusa. Ne daleko iza njih se nalazi tema “Moonlight Drive”, koja je nastala daleko prije nego je prvi album uopće snimljen, a smatra se za jednu od prvih koje je Morrison uopće stvorio.


The Doors  – “When the Music’s Over”

Iako je opće rašireno mišljenje da je Jim Morrison bio jedini koji je pisao liriku za pjesme matične grupe, istina je ipak na drugoj strani. Doduše Morrison jest bio alfa i omega što se tog segmenta tiče, ali Robby Krieger je sa svoje strane napisao neke od najvećih hitova grupe. Njegov je hit “Light my Fire” s prvog albuma, a na ovom albumu je autor hita “Love Me Two Times”.

Pored ovako lijepih brojki i činjenica, album nije baš imao briljantnu povijest. Najprije su mu spočitavali da je nastao od ostataka prvijenca, što je donekle i točno. Jer većina kompozicija je nastala u vrijeme kad i one koje su se našle na prvijencu. No, daleko od toga da su bile “ostaci/smeće“.


The Doors – “Horse Latitudes”

A uz samo izdavanje se veže jedna pomalo neobična činjenica. Naime, kad je album “Strange Days” izašao, na top listi je još uvijek bio prvijenac grupe i to unutar Top 10 pozicija. Prema riječima producenta Paul Rothchilda, sva su očekivanja bila da će drugi album biti apsolutni hit i da će pomesti ne samo konkurenciju već i svog prethodnika. To su nije dogodilo, te je u tom kontekstu, album smatran potpunim promašajem.

Povijest je ipak odlučila drugačije, te je album uvršten na Rolling Stoneovu listu Top 500 svih vremena i to na 407. mjesto.

Istovremeno ga je proglasio za jednog od najvećih albuma izdanih te, 1967. godine.


The Doors – “Strange Days” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci