Jaco Pastorius
1951. – 1987.

Rujan – 1987.

Teško je u nekome vidjeti autodestruktivnu crtu, a da ona ne graniči s genijalnošću. U biti, ova dva pojma su u većini slučajeva toliko blizu jedan drugom, da skoro pa u pravilu egzistiraju rame uz rame.

Jaco Pastorius je još za života postao legenda ili bolje rečeno, bez ikakve namjere da sebe veliča, postao je kult kojeg su obožavali najprije basisti i muzičari, a potom publika.

Teško je isto tako zamisliti danas da muzičar njegovog kalibra i statusa radi to što je on radio, a radio je loše, po sebe!

Autodestruktivna crta njegovog karaktera je odlazila toliko daleko da je započinjao tuče, većinom po barovima i noćnim klubovima, u namjeri da bude pretučen. Kombinacija ovisnosti i samo-uništavajućeg poriva je bio “accident waiting to happen“.

Nažalost i dogodio se! 

Za vrijeme jedne tučnjave u noćnom klubu Jaco zadobiva ozljede i pada u komu iz koje se više ne budi. Bio je to kraj jednog velikana, koji je i pred svoje skromnosti sebe predstavljao:“I’m John Francis Pastorius III. I’m the greatest bass player in the world.”

Jaco Pastorius je počeo profesionalnu karijeru s Pat Methenyem, s kojim je dijelio istu muzičku školu. Ovaj je duo čak i snimio album, koji je kasnije imenovan jednostavno “Jaco”.

Meteorski uspon može zahvaliti susretu s Joe Zawinuliem, kojem je pristupio nakon jednog koncerta njegove grupe Weather Report. Joe je bio impresioniran umijećem mladog Pastoriusa, te ga pozvao u grupu kad se otvorilo mjesto.

S grupom Weather Report Jaco doživljava zvjezdane trenutke i postaje međunarodna fuzijska zvijezda. (da se razumijemo, status fuzije u to vrijeme je bio isti kao i progresivne muzike, punili su stadione i najveće dvorane, a albumi su se prodavali u milijunima primjeraka).

Nažalost, ljubav Zawinulija i Pastoriusa nije trajla dugo, te Jaco napušta zlatnu koku i snima svoj drugi solo album, “Word of Mouth”, koji i pored povoljnih kritika, doživljava komercijalni slom. S albumom tone i Jaco. Diskografska kuća raskida ugovor, te od tog trenutka počinje stvarni pad genijalca na basu.

Snimio je još jedan nezapaženi album “Invitation”, te je nakon njega izdan živi album snimljen na turneji po Japanu.

jacoI to je bilo sve vrijedno spomena, iako se pojavljivao u nekoliko projekta, uključujući čak i edukativni video na kojem je podučavao sviranje basa.

Bolest, ovisnost i nerazumni potezi su ga doveli u katastrofalnu financijsku situaciju, te uskoro postaje beskučnik. U toj fazi života ga zatiče i konačna tučnjava te koma iz koje se više ne budi.

John Francis Pastorius III je preminuo u Broward General Medical Center-u u Fort Lauderdaleu, 21. Rujna, 1987. godine.

Svijet muzike je izgubio još jednog genijalca, osobu na koju se kao uzor poziva 99% današnjih basista!

R.I.P. Jaco!

Povezani članci