Fleetwood Mac – “Than Play On”

Rujan – 1969.

Fleetwood Mac izdaje treći, album, „Than Play On“.

Album je u mnogočemu prijeloman, a osobno, opisao bih ga kao, ultimativnim iz opusa grupe. Ovako jake epitete ne mogu ostaviti bez objašnjenja.

Fleetwood Mac je osnovan kao blues, skoro pa kao prateći bend Petera Greena, koji je netom napustio John Mayala. Već po napuštanju mentora, Peter Green ima ime koje u svijetu bluesa odzvanja velikim slovima.

Izdavanje prvog albuma, istoimenog naziva,  je samo potvrdilo da veličina nije bila napuhana, te se Fleetwood Mac smjestio u gornji razred uzburkane britanske blues scene. Drugi album je dostojno naslijedio prethodnika, donoseći blues standarde, kako obrade tako i kompozicije napisane od strane članova grupe. Dakako, glavnu riječ ima Peter Green.

No, interesantno je za podcrtati da je grupa u biti vodila dvostruki život na sceni.

fm68
Na jednoj strani potpuno odani bluesu, u svoj svojoj ograničenosti, a na drugoj strani, rock singlicama je obasipala top liste i postala najpopularnija grupa na svijetu u tom trenutku.

Iz današnje perspektive, recimo nepojmljivo, da ni jedna od tih singlica koja je harala top listama, nikada nije izašla na službenom albumu!!??

Dakako govorim o „The Green Manalishi“, „Black Magic Woman“, „Albatross“ i „Oh Well“, od kojih se samo ova posljednja našla na američkom digitalnom izdanju albuma „Than Play On“.

Dakle, „Then Play On“ je prvi album na kojem nastupa Danny Kirwan i što je još važnije, posljednji album na kojem nastupa Peter Green. Znajući da je Green bio alfa i omega sastava, jasna je daljnja sudbina.
No ostavimo to za neku drugu priču.


Fleetwood Mac – “Oh Well” / part I

Album je mješavina želja i mogućnosti, te daje ultimativni prikaz stanja u grupi. Jednostavno, iako su se osjećali sputani blues formom, nisu imali snage je napustiti. Tako na albumu imamo klasične blues teme, na koje se naslanja čistokrvni rock, do hita desetljeća „Oh Well“. Tu su još dva komada slobodne forme, čiste improvizacije „Searching for Madge“ / „Fighting for Madge“.

Ukratko, album za neiskusnog slušatelja predstavlja kupusaru, koja teško može privući postojani segment publike. No stvarnost je bila drugačija, Fleetwood Mac je imao magiju i sve pretvarao u zlato.

Sam album živi nekim svojim životom, pomalo čudnim, ali evo već četrdeset godina, udiše svježi zrak i nema namjeru uskoro stati.

I za kraj ovog malog osvrta, da spomenem i to. Album je dobio ime prema rečenici iz Shakespeareove komedije, „If music be the food of love, then play on,”!


Fleetwood Mac – “Than Play On”/  full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci