Black Sabbath – „Paranoid“

Rujan – 1970.

Black Sabbath izdaje drugi album, „Paranoid“.

Po izdavanju prvijenca, grupa pomalo iznenada dospijeva pod svjetla reflektora, poglavito radi negativnih konotacija spram vjere i dakako, pozitivnom spram okultizmu. Bio je to samo dio priče, jer ostatak je nagovijestio rađanje novog žanra. Grupa je isporučila efektne valjajuće ritmove protkane teškim rifovima, što je u konačnici dalo težak, sumoran zvuk.

No, još je nešto krasilo grupu od samih početaka, a to je bila raspodjela “zaduženja” unutar stvaranja jedne kompozicije. Naime, od prvih je dana postalo jasno da u grupi nema osobe koja bi na sebe mogla ponijeti cjelokupan proces nastajanja kompozicije, te se veoma brzo iskristaliziralo, da Tony Iommi stvara rifove, Geezer Butler liriku, Ozzy je bio zadužen za melodiju, dok je Bill Ward sve skupa ritmički uobličavao. Kombinacija se pokazala uspješnom i formula se primjenjivala za cijelog vremena trajanja prve inkarnacije grupe.


Black Sabbath – „Paranoid“

Tako je nastala njihova najpoznatija pjesma “Paranoid”, koja se rodila iz potrebe. Naime, kad su nakon samo četiri mjeseca od izlaska prvijenca Black Sabbath ušli u studio, ispostavilo se da nemaju dovoljno materijala za cijeli album, te se nametnuo imperativ pisanja još jedne pjesme. Iommi je nešto “sviruckao“, Ozzy je “zamumljao” melodiju, Butler krenuo s nabadanjem riječi za liriku, a Ward dao ubojitu ritmiku. Unutar dva sata, ali doslovno, dva sata, rodila se pjesma “Paranoid”, uvježbana i snimljena!
Toliko o tome!

Inače, originalno ime albuma je trebalo biti “War Pigs”. Postoje dvije verzije zašto je ime promijenjeno u “Paranoid”. Prva verzija kaže da je diskografska kuća strahovala da će pobornici rata u Vijetnamu negativno reagirati na ovaj naslov, te da neće kupovati albume, dok je sam Ozzy jednom izjavio da je ime promijenjeno na zahtjev diskografske kuće, jer su (opravdano) pretpostavljali da će se album daleko bolje prodavati ako se nazove po singlici koja je već bila vani i došla na top liste.

Stoga se priča proteže i na sam omot albuma. Originalni dizajn omota je bio vezan za naziv “War Pigs” i kad je donesena odluka o promjeni imena albuma, bilo je prekasno za novi omot.


Black Sabbath – “War Pigs”

Album “Paranoid” je dakako po izlasku požnjeo očekivano, publika ga je obožavala, kritika isto tako, ali obožavala ga je mrziti, kao i cijeli žanr koji je još bio u povojima.

I onda na scenu stupa, ponovo slučajnost. Amerika je otkrila Black Sabbath, odnosno njihov prvi album, te se s dobrim odmakom penje na Billboard. To je bio razlog zbog kojeg je “Paranoid” u Americi izašao sa zakašnjenjem u odnosu na Englesku i ostatak svjeta.

Iz današnje perspektive sve je jasno, “Paranoid” je zacementirao izričaj kojeg su Balck Sabbath nastavili njegovati, i koji je iz Heavy Rocka prešao u Havy Metal i u svojim oblicima i derivatima živi dan danas. Stoga i nije pretjerano reći da je “Paranoid” jedan od kamena temeljaca moderne muzike.

Imajući takav status danas, nije ni čudno da je došao na mnoge vječne top liste, od kojih je dakako najpoznatija ona Rolling Stone Magazina, “500 najvećih svih vremena”, gdje se uselio na #131. mjesto.


Black Sabbath – „Paranoid“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci