Tom Waits – “Blue Valentine”

Rujan – 1978.

Tom Waits izdaje album „Blue Valentine“.

Ovaj album predstavlja svojevrsnu prekretnicu u stilu i zvuku te najavljuje jedan novi smjer koji će se kompletno formirati kroz trilogiju “Swordfishtrombones”, “Rain Dogs” i “Frank’s Wild Years”.

Zvukovno ide prema „prljavijem“ stilu izborom instrumenata gdje se polako miče od klavira i žičanih instrumenata prema klasičnoj rock postavi električnih gitara, bubnjeva i klavijatura.

Njegov vokal mijenja se polako od mekanijeg barskog signer/storyteller pijaniste prema zavijanju i režanju, koje će se još više razviti kroz već spomenutu trilogiju i nastaviti sve do danas.

Daniel Durchholz, rock kritičar i pisac, najbolje opisuje Waitsov glas kao „namočenog u bačvi burbona, ostavljenog u pušnici nekoliko mjeseci i onda ostavljenog na cesti da ga pregazi auto“. To namakanje, dimljenje i gaženje je izgleda počelo baš na ovom albumu.


Tom Waits – “Romeo Is Bleeding”

Tom Waits je prije svega vrhunski pisac kratkih priča u rangu s najboljim autorima beat generacije, Allen Ginsbergom, William S. Burroughsom, Jack Kerouacom, Charles Bukowskim, …
Zamisliti tako vrhunske priče i zatim ih kondenzirati u pjesmu od nekoliko minuta gdje ta priča postaje još moćnija, je zaista djelo vrhunskog genija.


Tom Waits – “Red Shoes by the Drugstore Blue”

Tako recimo, pratimo uličnog gangstera Romea koji s metkom u prsima umire u kinu gledajući film s James Cagneyem (“Romeo is Bleeding”), curu koja čeka svog momka koji je otišao u pljačku draguljarnice (“Red Shoes By The Drugstore”), prostitutku koja iz zatvora piše pismo svom bivšem momku (“Christmas Card from a Hooker in Minneapolis”), saznajemo o tužnoj sudbini pridošlice u L.A. (“$29”), te izvrsne naslovne balade o izgubljenim ljubavima , krivnji i samoći.

I još mnogo toga!

Nakon ovog albuma Tom Waits kreće prema svojoj trilogiji i njome otvara novu stranicu svojeg stvaralaštva!


Tom Waits – “Blue Valentine” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci