Talking Heads – „Talking Heads: 77“

Rujan – 1977.

Talking Heads izdaju prvi album, „Talking Heads: 77“.

Izlasku ovog albuma je prethodila pomalo bizarna priča. Naime, jednog popodneva su se pojavili na vrata CBGB kluba i rekli, „mi smo tu iz susjedstva, željeli bi ovdje svirati“.
I jesu!

San“ im se obistinio. Nastupili su kao predgrupa „Ramonesa“ i to pred točno jednim gledateljem, koji je bio potkupljen od strane vlasnika da uđe u klub, kako bend ne bi svirao pred praznim gledalištem.

E sad, koliko je ova priča stvarno istinita, to ne znam, ali dobro zvuči, jer Talking Heads svojom upornošću dolaze do prvog albuma, koji čak u Engleskoj dospijeva na top listu (#60 mjesto), a singlica „Psycho Killer“ se penje na Billboard i to na #92. mjesto.

No, tako „loš“ plasman na top listama nije značio da je album loš, dapače, album je pronio glas o grupi i van Amerike.


Talking Heads – „Psycho Killer“


Posebno se to može zahvaliti frontmanu, David Byrneu, koji je od samog početka bio „art“ orijentiran, te svojim nastupom i ezoteričnom lirikom privukao obrazovaniji dio publike koja je slušala New Wave. U stvari, Talkng Heads su samo uzjahali na valovima pokreta, jer njihova muzika je daleko odskočila od klasične predodžbe klišeja koji je zavladao.

Kombinirajući elemente punka, art rocka, avant-garde, popa, (puno)funka i etna, sastav je sebi priskrbio ulaznicu za gornji razred muzičke scene. Sljedeći albumu su to i potvrdili.

I pred relativnog neuspjeha na top listama, 2003. godine, album zauzima #290 mjesto na Rolling Stoneovoj listi „The 500 Greatest Albums of All Time“.

Nadalje, 1995. godine, The Alternative Music Almanac, ga smješta na #5 mjesto od ukupno 10, klasičnih Alternativnih Albuma.


Talking Heads – „Talking Heads: 77“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci