Thievery Corporation – “Symphonik”

Orkestralna reimaginacija korporacije

Miješanje glazbenih žanrova, naročito ako je u pitanju fuzija modernih trendova s tradicionalnim elementima, često može biti težak izazov, a rezultati se obično pretvaraju u pretencioznu pseudo-egzotičnu kašu.

No, DJ kolektiv sa sjedištem u DC Washington-u Thievery Corporation čini da to izgleda naizgled tako jednostavno i logično, ne ograničavajući se na jedan određeni zvuk upijaju bezbroj žanrova u njihovu nemirnu, beskrajno evoluirajuću trip-hop kreaciju, prelazeći u gotovo nadrealno iskustvo koje prkosi definiciji.

S kozmopolitskim pogledom na svijet, što je vidljivo u raznolikosti njihovih glazbenih stilova i dodatno u njihovim tekstovima, koji su često društveno i politički svjesni, koristeći engleski, španjolski, francuski, talijanski, perzijski, portugalski, rumunjski i hindu jezik, Rob Garza i Eric Hilton, te brojni inovativni suradnici koji strateški osvjetljavaju različite vokale, instrumente ili ritmove, uz njihova internacionalna iskustva i njihov talent da kombiniraju i artikuliraju različite glazbene žanrove u svojim melodijama, stvaraju fluidan i amorfan stil koji je bio i ostaje jedinstven, neprimjetno oscilirajući između žanrova, instrumenata, vokala i stilova, odražavajući globalnu strukturu ovog kolektiva i suradnju.


Thievery Corporation – “Heaven’s Gonna Burn Your Eyes (Symphonik Version)”

Istražujući zvukove bossanove, latino i acid jazz-a, dub glazbe, reggae-a, hip hop-a, francuske šansone, te istočnjačke “world music” elemente prvenstveno indijske i bliskoistočne glazbe, kao integralnih dijelova njihovog suptilnog trans-žanrovskog elektro-akustičnog zvuka začinjenog tradicionalnim instrumentima, bujnim semplovima, dubokim ritmovima, globalnom egzotikom i zanosom gostujućih vokala, uz različitu razinu downtempo i lounge glazbe, skladno spajaju te elemente u jedinstvenu cjelinu, miješajući i zamagljujući granice, te stvarajući potpuno novi ambijent, koji se uklapa u gotovo sve postavke svjetskog glazbenog podija.


Thievery Corporation – “Lebanese Blonde (Symphonik Version)”

I dok se njihova ranija glazba bazirala više na elektronskom zvuku i semplovima, noviji radovi uključuju live band, omogućujući uzbudljivo i zadivljujuće prisustvo na pozornici, uz zasljepljujući niz zapanjujućih dizajna rasvjete i eklektičnih nadmetanja svjetskih kultura i jezika tih kultura, pri čemu je izmjena instrumenata i vokalista stvorila ozračje, kako oni kažu, “zavijanja s prijateljima“. U okruženju uživo postaje jasno zašto je ovaj hibrid u svijetu postao toliko popularan u mainstream publici – glazba je uglađena i lako probavljiva, ali s dovoljno kreativne nesputanosti da se stvori dojam potrebe za pametnom i rafiniranom konzumacijom u otvorenosti prema suptilnim ali opskurnim kompozicijskim oblicima, uz zvuke koji se protežu oko svijeta.


Thievery Corporation – “Weapons Of Distraction (Symphonik Version)”

I umjesto da rezultira prenapučenom zvučnom salatom, ovaj eklektični opseg utjecaja s vremenom je doveo do zavidne zbirke djela, stvorivši impresivnu diskografiju, izdanu na vlastitoj ESL Music etiketi (Eighteenth Street Lounge Music Label), uz ovogodišnji dodatak prikladno nazvan ‘Symphonik’. Snimljen s live bandom i Prague FILMharmonic Orchestra, album revitalizira jedanaest pjesama iz njihove četvrtstoljetne karijere, udahnuvši novi život vlastitim klasicima i odišući istim vrstama glazbenog bogatstva i raznolikosti izraza kakvog smo mogli od njih i očekivati, govoreći o trajnom utjecaju i postojanoj snazi elitnih veterana elektronske glazbe.

Uz kinematozan (pojedine skladbe zvuče kao da su snimljene za James Bond soundtrack) i moderan synth-pop zvuk, album doslovno nudi riznicu vokalista koji prožimaju senzualnost i svjetski talent, uključujući uvjerljive melodije i etno zvukove, satkanu mrežu zvukova, energije i duha, stvarajući zadivljujuće mostove između pjesama u ukupnoj slici živopisne vibracije.

“Zvuk ljeta” je pomalo isprazan izraz, ali sažima ovu kolekciju savršeno.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci