Jethro Tull – “J-Tull Dot Com”

Kolovoz – 1999.

Jethro Tull izdaju dvadeseti i posljednji album “J-Tull Dot Com”.

Bilo je to ujedno šesto izdanje ove velike grupe na kojem se nalazi mješavina etno zvuka daleke Indije, Srednjeg i Dalekog Istoka.

Za okorjelije ljubitelje ove grupe bilo je to ipak malo previše, jer se izričaj toliko promijenio da većina fanova i nije prepoznavala muziku bez Andersonovog vokala.

Sa druge strane, Anderson je nakon potpunog profiliranja umijeća pisanja pjesmama rutinirano ugazio na teren gdje se ne iziskuje velika vokalna bravura.


Jethro Tull – “Dot Com”

Razlog?

Njegov glas je osjetno počeo slabjeti te ga je samom konstrukcijom kompozicije potisnuo na nešto manje isturenu poziciju. Zato je flauta bila izbačena “up front” i to je glavno obilježje ovog albuma. Pri tom se stvarno mora priznati da je flauta na ovom album dosegla svoj vrhunac.

No, za rijeku fanova je to bilo premalo. U nju se ubraja i pisac ovih redaka. Jer i pored povoljnih kritika i savjeta da se ustraje u slušanju albuma, jer ne liježe iz prve, nisam uspio doprijeti do njega. Ili on do mene.

Dio kritike se obrušio na album, a dio blagonaklono preporučio. Kažu, ponovnim slušanjem album liježe lijepo i pitanje je vremena kad će te ga zavoljeti!?

Iako je bila 1999 godina, sjećanja na prve albume, akustičnu trilogiju, a pogotovo sjećanje na biser iz opusa, “Minstrel in Gallery” su očito bila suviše jaka, na štetu albuma “J-Tull Dot Com”

Samo ime albuma dolazi od Andersonovog pokušaja da se ubaci u vlak galopirajućeg prodora interneta i promocije web stranice matične grupe. Koliko je marketinški to bilo uspješno, ne znam, ali koncepcijski, totalna pogreška (“šaka u oko“!)

Bilo kako bilo, albumom “J-Tull Dot Com” završava velika priča o velikoj grupi i počinje ona druga.


Jethro Tull – “J-Tull Dot Com” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci