“In the Pines”/ “Where Did You Sleep Last Night?” / “Black Girl”

Vrijednost neprolazne ljepote!

U pjesmaricama nacionalnih riznica postoji bezbroj prekrasnih napjeva i pjesma koji su iznikli u narodu, i djela su nepoznatih autora.

Postoje isto tako pjesme koje svojim senzibilitetom odskaču od nekog prosjeka narodne muzičke predaje i svojim postojanjem predstavljaju neprocjenjivo blago muzičke baštine.

Jedna od takvih pjesma je i pjesma “In the Pines”, poznata isto tako pod imenom “Where Did You Sleep Last Night?” ili pak, “Black Girl”.
U novije vrijeme se je može naći pod imenom “My Girl”.

Svi ovi naslovi iste pjesme pomalo pridonose konfuziji kod prosječnog konzumenta muzike, no, kad se čuju samo prvi akordi, ili riječi stihova, sve je odjednom jasno.

Biser je tu!

Povijest ove pjesme seže duboko u prošlost, a prvo njeno zabilježeno postojanje datira iz 1870.-te ili oko te godine. Pretpostavlja se da je došla iz Southern Appalachian područja.

Razvojem tehnologije snimanja i ona je došla na red da je se zabilježi, te se danas kao početak njenog medijskog života uzima snimka blues glazbenika Lead Bellyja, koji je u četrdesetima prošlog stoljeća snimio nekoliko verzija ove pjesme.

Širu popularnost je stekla u country verziji bluegrass muzičara Billa Monroea, da bi svoj pohod na top liste počela 1964. godine, kad su je lansirali The Four Pennies. Tom je prilikom ušla na “UK top 20”.

“In the Pines” je do danas izdana u 160 registriranih obrada. Veliko je pitanje koliko ima neregistriranih, jer su je u prošlom stoljeću masovno snimali u svim verzijama i žanrovima. U ovolikom broju obrada nalaze se mnogobrojne varijacije kako teksta tako i muzike. Smisao lirike varira, kako u fokusu, tako i u cjelokupnom smislu kojeg nosi. Drugim riječima, iako se radi o jednoj pjesmi, lirika je kroz obrade nosila različite poruke.

Danas je najpoznatija verzija grupe Nirvana, koja je uzela verziju koju je izveo Lead Belly i od nje napravila, pa da, čemu šutjeti, remek djelo, možda čak i njenu ultimativnu verziju.
Dobro, ni par verzija u izvedbi Mark Lanegana nisu “za bacit“, ali …

Uostalom, zašto da vam solim pamet, imate sve glavne verzije ove pjesme, pa se odlučite sami!


Lead Belly – “In the Pines”

Bill Monroe And The Bluegrass Boys – “In The Pines”

Janel Drewis – “In The Pines”/”Where Did You Sleep Last Night”

Ralph and Carter Stanley – “The Pines”

The Four Pennies – “Black Girl”

The Kossoy Sisters – “In the Pines”

Dave Van Ronk – “In the Pines”

Joan Baez – “In The Pines”

Grateful Dead – “In The Pines”

Brian Reitzell feat. Mark Lanegan – “In The Pines”

Nirvana – “Where did you sleep last night”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci