Brian Ó hEadhra & Fiona MacKenzie – “Tuath – Songs Of The Northlands”

Galsko novo ruho

Glazba je umjetnost, zvuk, emocija, medijator stvarnosti, put u imaginarni prostor i poveznica između ljudi, društveni fenomen prisutan u središtu svake kulture od početaka bilježenja ljudske povijesti kao ostvarenje identiteta, povezujući čovjeka sa samim sobom i s kolektivom. Često sve što u glazbi pronalazimo zapravo pronalazi nas i predstavlja svojevrsnu reafirmaciju.

Škotska tradicionalna glazba prošla je kroz uspješan preporod sredinom dvadesetog stoljeća čime je ušla u profesionalizirani i javni prostor, evoluirajući od povijesno vezane glazbene autentičnosti do prijelaznih zvučnih identiteta koji zamagljuju ustaljene glazbene žanrove i značenja onoga što danas predstavlja “tradicionalna” glazba.


Brian Ó hEadhra & Fiona MacKenzie – “Chan Eil mi gun Mhulad Orm”

Slijedeći tu evoluciju stigli smo i do škotskog Highland svijeta, gdje Brian Ó hEadhra i Fiona MacKenzie, kao dokazani i etablirani keltski glazbenici koji rade kao solo izvođači ili sa raznim sastavima, uključujući Anam, Seelyhoo, Cruinn, McKerron / Brechin / O hEadhra, eksperimentiraju kombinacijom kako keltskih tradicionalnih, tako i modernih folk pjesama, “world music” elemenata, elektro fuzije i ambijenta, uz inovativne aranžmane integrirano u neko novo ruho.

‘Tuath – Songs Of The Northlands’ je u velikoj mjeri nastavak svog prethodnika ‘Tìr – Highland Life & Lore’, deklariran kao “sofisticiran, ambijentalan i zvučno očaravajuć”, uključujući ponovno ilustraciju gotovo heraldičkog mitskog bića na digitalnom omotu. Ali, ovaj put,  koncept se rasteže geografski, kulturno i jezično da bi ga učinio, barem donekle, evolutivnim, a ne samo nastavkom.

Kao što naslov govori, tema ovaj put nije bazirana isključivo na Highland, već znatno šire, a koncept Northlanda ovdje je shvaćen liberalno. ‘Tuath’ ne uključuje samo glazbu, već i jezike Škotske, Irske, Norveške, Danske, pa čak i Galicije, povijesno keltske regije Španjolske; te kako je smještena u najsjevernijem pojasu Španjolske, u tom se kontekstu i taj dio može nazvati Northland.


Brian Ó hEadhra & Fiona MacKenzie – “Cantigas de Santa Maria; No. 10, Rosa das Rosas”

“Tuath” u škotskom galskom jeziku ima današnje značenje “sjevera”, ali isti kontekst može značiti i “narodni” u smislu “ljudi”.

Sva ova vrsta provenijencije usmjerena je na ostvarenje cilja ovog albuma izražen u drugoj polovici naslova, i zamišljen kao danak galskim zemljama sjevernog Atlantika i narodima, amalgam njihove kulture, povijesti i mitologija.

Uz slojevite harmonije, inovativnu interpretaciju drevnih galskih tekstova i pjesama, kao i novopečenog materijala, slojevi zvuka variraju od vrlo, ponekad varljivo, jednostavnog do složenog niza višeslojnih vokala, tradicionalnog folka i ekspanzivne trance elektronike, kroz zamršenu i jedinstvenu konstrukciju albuma.

Iako je glazba ukorijenjena u tradicijama navedenih zemalja, Fiona i Brian te njihove kolege majstorski kombiniraju akustične instrumente s dopadljivim i očaravajućim suptilnim elektronskim elementima, uključujući ambijentalne slojeve iz snova. To kombiniranje pjesama, bile one tradicionalne ili više moderne skladbe, s izrazito instrumentalnim i elektroničkim aranžmanima 21-og stoljeća je definiranje osobina ovog albuma, čiji dizajn zvuka i produkciju je razradio vrlo talentirani glazbenik i skladatelj Mike Vass.


Brian Ó hEadhra & Fiona MacKenzie – “Sine Bhan”

No sve to ne bi imalo smisla da nije snažne umjetničke prisutnosti i ljudskog dodira u njihovim vokalno-instrumentalnim izvedbama. Eteričnom i evokativnom živom zvuku najviše doprinosi Fiona-in intenzitet pjevanja, uravnotežen s Brian-ovim nježnim glasom, koji se sjajno nadopunjuju. Melodije su stare i nove, svaka čvrsto usidrena u svojoj tradiciji i senzibilitetu matične zemlje, bez obzira kako iznenađujuće izgledala.

Skladna kombinacija dvaju naoko različitih elemenata, poezije galskog jezika i ogromna zvučna raznolikost koju nudi moderna elektronika, daju ovom albumu istovremeno izazov i snagu, udovoljavajući u jednakoj mjeri.

Pišući o povijesnim / folklornim i suvremenim temama, ovaj album, slično kao i prethodni, je otkriveno putovanje u prošlost i sadašnjost galskog svijeta, ponavljajući bogate zvučne teksture s uvjerljivim tekstovima koji podsjećaju na složeni kompas aktivnosti, vjerovanja i osobnosti: mistične, tragične, herojske, romantične i prizemne.

Istovremeno je i dramatično svjedočanstvo o vještinama i kreativnosti iskusnih glazbenika koji demonstriraju bogatstvo galske tradicije i stalne napore na oživljavanju, preispitivanju i ponovnom uspostavljanju zavičajne umjetnosti i kulture.


Brian o’hEadhra & Fiona Mackenzie discuss their new album ‘TUATH’

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci