Black Sabbath – “Born Again”

Kolovoz – 1983.

Black Sabbath izdaje jedanaesti studijski album “Born Again”.

Album je izašao nakon što je Dio napustio bend, te je na njegovo mjesto došao Ian Gillan. Bila je to neobična kombinacija, usudio bih se reći, neprirodna!

Stoga je i rezultat je bio logičan, album koji je zvučao hibrid Black Sabbatha i Deep Purplea.

“Born Again” je ujedno i posljednji album na kojem sudjeluje originalni basista Geezer Butler (Butler se vraća u grupu i snima sa njima album “Dehumanizer”, te kasnije, kad snima album “13”).

Po izlasku album, dobiva ocjene koje su i bile očekivane. Od blagonaklone kritike jedva prolaznu, od one druge, negativne. Publika nije dijelila to mišljenje. Još jednom su se mimoišli bez pozdrava s kritikom, jer album bio komercijalno veoma uspješan.

U Engleskoj dolazi na četvrto mjesto top liste albuma, a u Americi dolazi na Billboardovu listu, gdje se penje na četrdeseto mjesto.

I da sve bude u stilu, “Born Again” je ujedno i finalni album originalnog bubnjara Bill Warda.


Black Sabbath – “Trashed“

Sve u svemu “Born Again” je pun negativne energije, album na kojem su se slamali manje više svi glavni akteri osim Tony Iommija , koji je postojano krčio put ka finalizaciji po bilo koju cijenu.

Gledajući s ove vremenske distance “Born Again” jest bio loš album koji je i pored komercijalnog uspjeha stekao svoje mjesto u opusu benda. Da li opravdavano ili ne, ne znam, ali sam Ozzy tvrdi da je baš ovaj album najbolje od Black Sabbath od kako je nestala originalna postava. Teško je u tom kontekstu bilo što reći, već, ako vas interesira, poslušajte ga i donesite svoj sud.

Jer pored omota koji je proglašen za jednog od najgorih u povijesti rocka, status albuma je toliko disonantan, da je nemoguće jednoznačno odrediti i nakon četrdeset godina, gdje pripada.

Valjda će iduće razdoblje donijeti neko jasnije viđenje i mjesto, ali za sada, stoji ocjena slab-očajan, i komercijalno uspješan!


Black Sabbath – “Born Again” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci