John Coltrane – „Impressions“

Srpanj – 1963.

John Coltrane izdaje krucijalni album, „Impressions“.

Ovo krucijalni ipak treba staviti pod navodnike, jer u puritanskom jazz svijetu nema to značenje. No, za ono što će doći kasnije i te kako ima.

Naime, Coltrane je bio direktan uzor i inspiracija cijeloj armiji rockera, od kojih su mnogi prije svjetske slave tavorili u undergroundu, gdje je Coltrane slovio za neprikosnoveni muzički autoritet.

Na ovom albumu Coltrane muzički sazrijeva, te što je najvažnije, izlazi iz krutih jazz okvira i počinje koketirati s muzikom iz Indije, inkorporira blues u svoj izraz (što je za jazz čistunce bilo ravno herezi, jer blues je bio muzika za niže klase!), i pomalo čudno čak i iz današnje perspektive, pada pod uticaj Švedske narodne muzike.

Sve ovo je dakako bilo veliki uvod koji će na scenu donijeti eklektički modalitet pristupa istraživanju zvuka i pronalaženju novih izričaja.


John Coltrane – „Impressions“

O uticaju ovog i ostalih Coltraneovih albuma je teško govoriti u ovako skraćenom osvrtu, poglavito jer ti uticaji u mnogim slučajevima nisu direktno oslikani. No, spomenut ću samo slučaj sastava The Byrds, sastava koji je sa svojim djelovanjem utemeljio „flower power“ pokret, i dakako, postao rasadnik zvijezda koje će svoje mjesto pod suncem naći nakon njegovog raspada. Prema riječima McGuinna, bend je bez prestanka slušao Coltranea i njegov album „Impressions“.

I za kraj, kralj latino fuzije, Santana, izdaje sjajni album „Illumination“, u kolaboraciji sa Alice Coltrane, suprugom John Coltranea. Dakako materijal na albumu odiše Coltraneovom atmosferom, pretočenom u sedamdesete. Album je svojoj meditativnoj komponenti jednostavno veličanstven.
Teško je o njemu uopće pisati.

Sam Santana je ovim djelom dao puno priznanje jednom od svojih najvećih uzora.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci